Transparència
La informació i el coneixement és fonamental per al bon funcionament de la democràcia. La ciutadania necessita informació transparent i de qualitat per tal de poder avaluar amb criteri com gestionen els representants polítics els recursos públics i participar o decidir en conseqüència. I són els responsables polítics i tècnics de les administracions els que tenen l’obligació de proporcionar aquesta informació, d’una manera completa, veraç i accessible.

En un moment en el qual la societat està canviant, on internet ha revolucionat el concepte d’informació i en el què la ciutadania reclama transparència i contundència amb els casos de corrupció per recuperar la confiança cap al sistema polític, cal que les administracions responguin.

Aquesta setmana, l’Ajuntament de Rubí ha presentat públicament el portal Open Data, una plataforma que permet a ciutadans, empreses o entitats consultar i utilitzar les dades i la informació pública tant de la ciutat com de l’activitat municipal. La nostra ciutat s’avança així gairebé un any al compliment de la Llei de Transparència, accés a la informació pública i bon govern, que dicta que el desembre de 2015 és la data límit que tenen els ajuntaments per adaptar-se a l’obligatorietat de posar a disposició de la ciutadania les dades de l’administració.

A l’espera que durant aquests primers mesos la pròpia ciutadania provi i utilitzi les eines del nou portal per tal d’avaluar en primera persona la utilitat i les possibilitats que en principi ofereix, aquesta és sense dubte una bona notícia per a la ciutat. L’esforç de transparència, un concepte que fins fa relativament poc temps era, i és, buit de contingut per a moltes administracions, sempre és benvingut.
El cert és que la llei ha generat moltes expectatives, amb la inclusió de la Casa del Rei, el Banc d’Espanya, sindicats o partits polítics, per exemple. Caldrà veure si aquesta expectació es veu finalment acomplerta, sota el perill de les restriccions marcades per llei, sovint inconcretes, i amb la necessitat d’un canvi cultural.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
La UE Rubí retorna a Primera Catalana
Ciutadans vol instal·lar cendrers en zones de vianants i espais concorreguts
Lamentable estado del parque Can Ximelis
Acord al Vallès per reactivar la indústria com a motor econòmic
ICV proposa sessions obertes a la ciutadania en el Consell Municipal de Salut
Joan Carles Boronat impulsa a Rubí SOMI, el nou partit d’Anglada