El Ple dóna suport a les reivindicacions dels treballadors del Consorci Sanitari de Terrassa
Representants dels empleats del Consorci intervenen a la sessió per expressar el seu malestar
Política | 4 de febrer de 2015

MARTA CABRERA
La sessió plenària va tenir lloc el dimarts d’aquesta setmana. / Ariadna Sotelo
El Ple de l’Ajuntament es va reunir dimarts, de forma atípica, per celebrar el Ple ordinari del mes de gener, en una sessió marcada per la presència de treballadors del Consorci Sanitari de Terrassa (CST), que van assistir a l’acte davant l’aprovació d’una moció de suport als professionals sanitaris de l’empresa.

El text, que presentava Iniciativa per Catalunya Verds i Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) juntament amb el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), va rebre el suport de totes les polítiques. Convergència i Unió (CiU) va acabar donant el seu vot favorable després d’assegurar que en els darrers dies s’hi havien produït diverses reunions entre representants de l’empresa i la Generalitat per incrementar la dotació pressupostària pel 2015.

Un portaveu dels treballadors de l’empresa, que gestiona entre altres l’Hospital de Terrassa i els CAP Anton de Borja i Sant Genís, va explicar que des del 2010 els han retallat “un 15%” del salari però que s’han esforçat per “salvar l’assistència sanitària per la ciutadania”. No obstant això, en el pressupost del 2015, s’hi contempla un augment ínfim respecte l’any anterior, tot i que l’IVA sanitari s’ha enfilat fins al 21%: “Diem prou, no podem suportar més aquestes condicions precàries”, va manifestar el portaveu dels treballadors.

El Ple també va donar el seu suport als treballadors de Ficosa i va instar a la Generalitat a què ocupi els dos llocs que li corresponen al Consell d’Administració del grup empresarial, i també que supervisi el procés de fusió de Ficosa amb el grup Panasonic. “L’Institut Català de Finances va fer una injecció de diners públics però no està controlant a l’empresa”, va exposar Francesc Hinojosa, el portaveu d’ICV-EUiA, una de les formacions que presentaven el text, mentre que la resta de formacions van recordar que a la plantilla de l’empresa hi ha moltes persones que són de Rubí. Núria Climent, portaveu de CiU, que es va abstenir en la votació, va explicar que el fet que la Generalitat hagi donat suport financer a l’empresa no suposa que hagi d’interferir en la seva gestió.

CiU tampoc va donar suport a una moció per reprovar a la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, i demanar una partida per finançar les escoles bressol. En aquest cas, la federació nacionalista va optar pel vot en contra: “És una moció electoralista”, va afirmar el regidor Sergi García.

Per la seva banda, el regidor d’ICV-EUiA va acusar CiU de “carregar-se l’educació dels 0 als 3 anys”, Arés Tubau, portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va afirmar que “és injustificable”, mentre que Belén Meneses, regidora d’Educació del govern socialista, va apuntar que la situació de l’educació infantil no obligatòria està patint una “mort lenta però anunciada des del 2010”.

RUBÍ, A FAVOR DE LA ILP CONTRA LA POBRESA ENERGÈTICA
El Ple de Rubí va aprovar, amb l’abstenció del Partit Popular (PP), una moció de suport a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) contra la pobresa energètica i a favor de garantir un habitatge digne per tothom. La iniciativa, impulsada per moltes entitats socials, entre les quals la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, i l’Observatori Desc, demana que s’obligui al lloguer social forçós a les entitats bancàries en cas que les persones no puguin fer front al rebut de la hipoteca, així com garantir els subministraments bàsics per tothom.

Martí Pujol, regidor d’ERC, va descriure la contradicció que suposa que “les grans empreses energètiques tinguin en els tres primers trimestres del 2014 beneficis de 7.600 milions d’euros, mentre es calcula que en el darrer any a Catalunya 193.000 famílies no poden mantenir la llar a la temperatura adequada”.
PICABARALLA ENTRE EL PP I ICV-EUIS PER UNA MOCIÓ SOBRE LA DIVERSITAT CULTURAL
Arran d’una moció presentada per ICV-EUiA per declarar Rubí ‘ciutat lliure de prejudicis i rumors vers la diversitat cultural’, aprovada per unanimitat, es va produir un enfrontament entre els ecosocialistes i el PP. La portaveu popular, Mònica Querol, va afirmar que la moció també hauria d’entrar a desmuntar altres prejudicis, com per exemple titllar de “fatxa, caspós, ranci o neocon” a algú per ser del PP. Per la seva banda, Francesc Hinojosa, portaveu d’ICV-EUiA, va acusar els populars “d’engegar el ventilador per tapar les seves vergonyes”, en referència a l’eslògan del PP en les darreres municipals, “primer els de casa”.

LES PERSONES CEGUES DEMANEN PODER VOTAR AMB TOTES LES GARANTIES A LES MUNICIPALS
La Junta de Portaveus va aprovar una moció per tal que el govern de l’Estat garanteixi a les persones amb discapacitat visual poder exercir el dret a vot en les eleccions municipals amb totes les garanties, inclòs el dret al vot secret.

En la resta d’eleccions, aquestes persones tenen a la seva disposició un sistema per tal de poder votar de forma lliure i secreta, però no s’aplica en les municipals. José Angel Carrey, un dels portaveus del col·lectiu, present al Ple, es va mostrar “decebut perquè després de 8 anys de la implantació del sistema encara no s’ha implementat a les eleccions locals per falta de voluntat política”.

UNANIMITAT PERQUÈ EL NOU FÀRMAC DE L'HEPATITS C ARRIBI A LA POBLACIÓ AFECTADA
El PSC va presentar una moció favorable a què el govern central garanteixi el subministrament del nou fàrmac contra l’Hepatitis C a totes les persones que ho necessitin, que va ser aprovada a la sessió plenària per unanimitat.
Segons els càlculs de les associacions que treballen amb malalts d’Hepatitis C, cada any hi ha a l’estat espanyol 7.000 morts relacionades amb complicacions per culpa del virus. El nou producte que ha sortit al mercat no representa un tractament pal·liatiu sinó una cura a la malaltia.

La Generalitat ha avançat que pagarà el tractament a totes les persones que tinguin prescripció mèdica.

DOS RUBINENCS, SANCIONATS PER NO TENIR LLICÈNCIA DE GOSSOS PERILLOSOS
Dues persones de Rubí han estat multades per diverses imprudències relacionades amb la tinença de gossos perillosos. Una de les persones multades va ser detectada al passeig Francesc Macià i l’altra al carrer Maria Aurèlia Capmany.
En concret, l’Ajuntament de Rubí sanciona amb 2.404 euros cadascun dels propietaris dels animals per no tenir la llicència corresponent, amb 150 euros per no haver contractat una assegurança de responsabilitat, amb 150 euros per dur els gossos deslligats i sense morrió pel carrer i amb 60 euros més per no estar inscrits al registre municipal.

CESSIÓ DE LOCALS MUNICIPALS AL PINAR PER L'ASSOCIACIÓ COMPARTIR
El Ple va ratificar un conveni per la cessió de locals municipals al barri del Pinar a l’Associació Compartir-Grup Social Marista per al curs 2014-2015. Concretament, el consistori farà la sessió a l’entitat social de dos pisos situats al barri del Pinar.

D’altra banda, també es va aprovar sol·licitar al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques l’autorització per reposar tres places d’agents de la Policia Local. Aquest fet ve precedit per la jubilació d’un dels membres del cos i la incapacitat d’uns altres dos. En aquest punt, Víctor Puig, regidor de CiU, va demanar que s’obrissin més places “perquè hi ha una mancança”.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Polèmica entre Rubí i Sant Cugat per la ubicació de l’hospital
Seguiment desigual de la vaga general convocada pel judici
Dispositiu policial a la zona d’oci de Sant Cugat
Deu dones de B Braun Rubí promouen la ciència i la tecnologia a les escoles
Troben una nova plantació de marihuana a Rubí
L’AUP vol reconvertir l’antic camp de golf en un parc