Descobertes noves fotos de l’any 1925 de la inauguració de l’Ajuntament de Rubí
Història | 21 d'abril de 2017

PERE BEL, GCMR-CER
Tres noves fotos inèdites relacionades amb la inauguració de l’Ajuntament de Rubí han estat descobertes recentment. Serien tres imatges que podrien pertànyer a una sèrie realitzada pel fotògraf Thomas l’any 1925 amb la intenció de convertir-les en postals.

Una d’aquestes imatges és de la plaça de l’Ajuntament, on s’aprecien els parterres acabats de plantar i que l’edifici consistorial encara no comptava amb el rellotge de la façana.

Les dues fotos inèdites que publiquem són de l’interior de l’edifici. Una d’elles és la Sala de Plens, en el capçal es poden veure els tres seients per l’Alcalde, el Secretari i el Tinent d’Alcalde i una taula, a sobre d’una tarima de fusta. A les bandes, set seients més pels regidors. Destaca el gran quadre del rei Alfons XIII presidint la sala. També es poden observar, a cada costat, els grans fanals de llum elèctrica, i al darrere, els bancs de fusta pels assistents als plens.

L’altra foto és feta al despatx del secretari, Antoni Sampons Jordana, que apareix assegut al seu seient, amb un gran telèfon penjat a la paret darrere seu, l’únic telèfon de l’Ajuntament, connectat a centraleta. També es pot veure un armari amb la seva cartera de mà a terra i un enorme calendari per controlar les jornades. En aquest despatx, també hi ha la foto del rei Alfons XIII.

Repenjat, amb el braç dret sobre la taula i un cigarro a l’altra mà, trobem l’alcalde del moment, Joan Mommany Molins. A l’altra banda, se situen els tinents d’alcalde Josep Aguilera Cases, assegut, i Pere Gaju Oller, dret.

Aquest equip de govern, a més d’inaugurar l’edifici consistorial, acabava d’adquirir per 10.000 pessetes, els terrenys per fer unes escoles públiques a l’actual Escola Maristes. Havien aconseguit que els propietaris de Can Cabanyes cedissin gratuïtament al municipi la plaça Pearson i poc després inaugurarien el Casino Espanyol i el nou edifici de la Caixa.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
La CUP denuncia a la Junta Electoral l'acte de la Constitució organitzat per l'Ajuntament
Els veïns de Sant Muç es queixen al Ple pel cobrament de la vuitena quota del cost de la urbanització
Ana M. Martínez pren possessió com a nova diputada provincial
El socialista Miquel Iceta insisteix en la necessitat d’una reforma constitucional
El PP expulsarà els regidors Jonatan Cobo i Noelia Borque per actuar al marge del partit
Unes 300 persones es manifesten per demanar la llibertat dels presos