No al TTIP/CETA
Opinió | 19 de maig de 2017

RUBÍ SOLIDARI
EL CETA és l’Acord Integral d’Economia i Comerç entre el Canadà i la Unió Europea. El tractat el va signar el 30 d’octubre la tecnocràcia del Consell de la Unió Europea i la Comissió Europea, i el va ratificar la majoria neoliberal del Parlament Europeu el passat 15 de febrer.

El 24 de març el Consell de Ministres el va ratificar i el va enviar al Congrés de Diputats. Es preveu que a principis de juny arribi al Parlament i al Senat com a projecte de Llei per la seva aprovació.

La voluntat del PP és que es faci un tràmit parlamentari exprés per ratificar el CETA a corre-cuita sense deixar molt de temps per a l’anàlisi o la consulta ciutadana, i sense temps per fer un estudi rigorós de les conseqüències de la seva aplicació.

I aquesta posició respon al fet que el PP sap que com més temps passi, més possibilitats que es coneguin les greus amenaces que significa el CETA per a la majoria de la població. I a més, no vol que el debat a l’estat espanyol coincideixi amb el que faran altres països de la UE, com França o Holanda perquè aquests països podrien aturar la proposta.

Però aquest tràmit a la desesperada i sense soroll també interessa al PSOE i C’s. En primer lloc, perquè coincideixen amb la filosofia d’aquesta proposta neoliberal i, en segon lloc, perquè això evitarà que hagin d’escoltar organitzacions i associacions pròximes al partit que estan en contra, com per exemple la UGT.

És important destacar que el Congrés dels Diputats i el Senat no poden variar el text del tractat, com tampoc ho poden fer la resta de parlaments nacionals, ja que és un acord tancat. Solament poden votar sí o no i això suposa una manca més de sobirania parlamentària i de ruptura dels principis bàsics d’un estat de dret. De què serveix un parlament si només ha de signar i ratificar sense pensar ni valorar? Es tindran en compte els parlaments autonòmics o els governs municipals? No. I això malgrat que alguns parlaments autonòmics i més d’un centenar d’ajuntaments importants de l’estat espanyol, entre ells el de Rubí, han rebutjat el CETA i també el TTIP.

L’aprovació del CETA en el Congrés dels Diputats obrirà la porta a més privatitzacions dels serveis públics i, a més, inclou clàusules que impedeixen la remunicipalització dels serveis públics; limita la regulació del sistema financer i contempla la creació de tribunals privats d’arbitratge, aspectes que soscaven la democràcia i creen un sistema de justícia paral·lela, al marge del sistema polític.

La campanya ‘No al TTIP/CETA’, formada per 350 organitzacions, de la qual Rubí Solidari en forma part, recordarà al Parlament que, si no dedica suficient temps a estudiar el tractat, no complirà la seva funció legislativa i de control. Molts ens preguntem si no seria factible la celebració d’un referèndum sobre el CETA. Creiem que sí, sempre que hi hagi voluntat política, ja que l’article 92 de la Constitució espanyola recull el referèndum consultiu no vinculant per decisions polítiques d’especial transcendència. El CETA és un cas especial de transcendència política, social i econòmica perquè canvia l’ordenament polític i jurídic i els processos legislatius. La voluntat política del PP, PSOE i C’s ja va quedar molt clara el novembre passat quan van declinar la proposta presentada per Unidos Podemos i ERC de sotmetre el CETA a un referèndum.

Tot i el fracàs d’aquesta proposta en l’àmbit polític, seria molt important que existís un moviment ciutadà que juntament amb els partits polítics proposés la creació d’una comissió d’estudi del CETA, per resoldre greus polèmiques sobre temes relacionats amb gestió dels serveis públics, els tribunals d’arbitratge, les regles de la propietat intel·lectual, la precarietat laboral, la regulació dels serveis financers, la rebaixa dels estàndards ambientals que posen en perill la salut...etc.

És el CETA bo per a les petites i mitjanes empreses? No. Segons experts, d’un total de 20 milions de pimes de la UE només 6.500 es podran beneficiar de les rebaixes aranzelàries i no aranzelàries. Les mateixes pimes denuncien que es trobaran en desavantatge respecte a les grans empreses. Consideren que els reglaments tècnics i les normes no haurien de desregular-se o abaixar-se de nivell. Queda clar que aquest acord CETA afavorirà les grans empreses multinacionals i limitarà el dret a regular dels governs. Un estudi de la Universitat de Tufts, Massachusetts, parla de la pèrdua possible de 200.000 llocs de treball a la UE, de l’increment de desigualtats i tensions socials, desviament del comerç dintre de la UE, desviació de la participació de l’ingrés laboral... El CETA conduirà també a la compressió dels salaris amb una pèrdua l’any 2023 d’entre 316 i 1331 euros a la UE, i la pèrdua neta d’ingressos del govern amb la consegüent disminució de pressupost per a l’estat del benestar i la pèrdua neta en termes de PIB.
Una ràpida aprovació del CETA al Congrés dels Diputats per part del PP, C’s i el PSOE confirmaria –una vegada més– que els tres partits treballen per les elits econòmiques i financeres, per les empreses de l’IBEX 35, segrestant la democràcia i concentrant la riquesa, la qual cosa comportarà un increment de les desigualtats, les tensions socials i la por. Un brou de cultiu perfecte per oportunistes racistes i misògins com Trump i Le Pen.

Creiem que el CETA no és la solució als problemes econòmics de la nostra societat i per això rebutgem aquests acords, que són la causa de la crisi econòmica i de les seves conseqüències desastroses per a les classes populars.

Defensem el control públic sobre sectors estratègics com l’energia i les finances, la remunicipalitzacio dels serveis privatitzats, lleis que prohibeixin els desnonaments, clàusules socials per les compres i contractacions públiques, més diners públics per als serveis socials, l’erradicació de les causes de la pobresa, la lluita per frenar el canvi climàtic, la descarbonització i l’impuls a les energies renovables com a eina de desenvolupament, a polítiques de sobirania alimentària, a un comerç just basat en la desglobalització i al comerç local de proximitat.

Cal continuar la mobilització i mantenir informada la ciutadania, l’única que amb la seva mobilització pot fer canviar aquesta situació, impossibilitar la ratificació del CETA pressionant els grups parlamentaris, denunciar els múltiples perills que significa el CETA i demanar als grups parlamentaris que hi estan en contra que facin una petició al Tribunal Constitucional perquè es pronunciï sobre la seva constitucionalitat.

A Rubí, farem una exposició del 22 de maig al 5 de juny sobre el TTIP, el TISA i el CETA a l’Ateneu i una xerrada informativa el dia 30 de maig amb Javi Lechon, del comitè català NoalTTIP.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
La UE Rubí retorna a Primera Catalana
Ciutadans vol instal·lar cendrers en zones de vianants i espais concorreguts
Lamentable estado del parque Can Ximelis
Acord al Vallès per reactivar la indústria com a motor econòmic
ICV proposa sessions obertes a la ciutadania en el Consell Municipal de Salut
Joan Carles Boronat impulsa a Rubí SOMI, el nou partit d’Anglada