OPINIÓ
Una illa que aïlla
Opinió | 2 d'agost de 2017

Podem- Podemos Rubí
L'ampliació de l'illa de vianants es va fer efectiva el 3 de juliol
Rubí és una ciutat amb un urbanisme prou atzarós i limitant com per continuar aplicant fórmules que girin l'esquena a la població. Per bo que pugui ser el concepte d'illa de vianants, el que s'està aplicant a Rubí no és una solució sinó un problema. No és una eina d'integració sinó un obstacle per la necessària vertebració del municipi.

A PODEM tenim clar que el nostre model per Rubí inclou un espai central de vida i convivència a on el vianant ha de ser el protagonista. Un centre que sigui atractiu i referent per l'activitat, el comerç i punt de trobada necessari per a la integració. Però aquesta idea no pot venir imposada ni pot ser aliena a altres canvis necessaris per fer-la viable. Si realment volem minimitzar el trànsit de vehicles pel centre, cal primer oferir alternatives, no es pot començar la casa per la teulada.

En primer lloc cal un Pla de Mobilitat, que proposi mesures realistes com el reforç del transport públic, amb autobusos més freqüents i més petits, la construcció de zones d'aparcament a la perifèria propera al centre, en superfície i soterrades i també la construcció de nous ponts i passeres que connectin banda i banda de la riera. Tot això basat en un estudi de mobilitat realista, amb dades actualitzades.

Bona part de la població contempla l'illa de vianants com una imposició, com una mesura que es pren sense la necessària informació i participació prèvia per part dels veïns i comerciants. Les campanyes participatives fetes fins ara responen al concepte de participació en dosis homeopàtiques propi de l'actual equip de govern. És molt lamentable que una idea que podria ser recollida amb alegria i enriquida per la participació de la gent s'acabi imposant de forma vertical amb l'única autoritat de les multes i les piconadores.

No hi ha projecte de ciutat. El POUM que es pretén aprovar, dins del qual es contempla l'illa de vianants, neix condemnat a fer-nos fracassar com a ciutat. L'estudi de mobilitat del mateix POUM ja diu, textualment, que l'escenari de fer un centre per vianants sense un canvi important al viari perimetral “no funciona” i “no és realista”.

A PODEM Rubí proposem emprendre un procés real de participació de veïns i comerciants, a més d'adaptar els temps i l'abast de l'ampliació de l'illa de vianants a la possibilitat d'anar aplicant mesures complementàries. Tot això per no aïllar el centre de la resta de la ciutat sinó que el faci ser un nucli vital, integrador i dinamitzador pel futur de Rubí.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Alumnes del Regina Carmeli organitzen una campanya de donació de sang
Els Mossos d’Esquadra busquen un menor de 13 anys desaparegut a Rubí
El govern ja té a punt la licitació per instal·lar un supermercat al Mercat
Bea Ortiz guanya la Copa de la Reina i és escollida millor jugadora
Els pisos de Can Sant Joan per a lloguer assequible es licitaran a principis del 2019
Els Mossos compren 84 litres de llet per a ASAV amb un bitllet de 50 euros sense propietari