Rubí: hem votat
Opinió | 6 d'octubre de 2017

RAMON BATALLA
Setembre del 2017. Govern espanyol: no votareu. La policia espanyola ha requisat paperetes de vot, perillosos objectes, ha confiscat sobres, ha interceptat correspondència, s’ha emportat cartells i pancartes, ha assaltat seus de partits polítics, ha prohibit actes, ha entrat a mitjans de comunicació, ha registrat impremtes, ha tancat pàgines web, ha detingut polítics i alts càrrecs de la Generalitat, entre ells el rubinenc Francesc Sutrias... Una brigada de ‘juristes’ envia citacions, advertiments i multes a tort i a dret per espantar els alcaldes, per atemorir a tothom. El govern espanyol intervé les finances catalanes i intenta dirigir els mossos, menystenint l’autonomia de Catalunya. Batallons d’agents de ‘l’ordre públic’ surten de tota la geografia espanyola mentre els ressonen a les orelles les arengues polítiques i els crits dels hooligans: ‘A por ellos!’. L’Espanya més profunda envia les forces d’ocupació a una de les seves últimes colònies. Alguns ajuntaments del país, com el de Rubí, faciliten aquesta feina no cedint els espais de votació tradicionals.

Mentrestant, govern català, partits, entitats i milers de voluntaris, organitzen el referèndum: cens, col·legis electorals, documentació. La logística electoral es posa en marxa. D’amagat, com si fossin droga, les urnes, les paperetes i els sobres es mouen. Tot a punt. Com un rellotge. Com sempre.

Diumenge, 1 d’Octubre del 2017. Dia de la Vergonya per a l’estat espanyol. Primer dia de la República Catalana. A les cinc del matí, centenars de persones esperen a les portes de cada lloc de votació. Els electors protegeixen la democràcia. De fet, moltíssima gent hi ha dormit (és un dir...) fent-hi tota mena d’activitats lúdiques, en un devessall d’il·lusió i d’implicació. Es constitueixen les meses de votació. Surten les urnes i les paperetes. Aplaudiments. Per a driblar el probable tancament d’alguns col·legis hi ha un cens universal: es pot votar a qualsevol col·legi. S’obren les portes i comença la votació. Aviat, però, comencen els problemes informàtics. Un exèrcit de tecnòlegs intenta boicotejar la votació, petar-ho tot. Gent i més gent a les portes. Esperen hores. Volen votar. La logística del referèndum respon: s’obren noves webs per consultar el cens. Les meses tornen a la feina. Comença a ploure. Més gent a la cua, amb paraigües. Ningú marxa. Quan entra gent d’edat avançada amb la papereta a la mà esclaten els aplaudiments.

Per les xarxes socials comencen a circular videos esgarrifosos de la violència policial per tot Catalunya: edificis assaltats amb malls, cops brutals amb les porres, trets, empentes, senyores amb la cara plena de sang, noies agafades pels cabells i llençades com si fossin un drap brut, cops a tort i a dret... i per fi, un trofeu: s’emporten una urna. Aixeques la mirada del mòbil i la votació continua normal, gent i més gent. Indignats per la repressió, astorats, però la gent continua entrant i votant. Els rumors se succeeixen: la caravana de l’odi ve cap a Rubí. Nervis. Ningú es mou. Molta gent, després de votar, es queda dins o davant dels col·legis per a protegir-los. Arriba l’hora del recompte. S’obren les urnes. Sís, nos, blancs, nuls: la democràcia s’obre camí. Triomf clar del sí. Es tanca el col·legi i surten les urnes.

Molta gent les envolta i les protegeix com el que són: un símbol preciós dels drets i les llibertats dels ciutadans. Espontàniament es formen manifestacions que travessen els carrers de la població portant les urnes, que conflueixen en una magna concentració a la plaça de l’Estació per a celebrar el resultat. Hem votat. Ha guanyat el sí. Seguim.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Localitzat sa i estalvi l'home que va desaparèixer a Rubí dimarts al matí
Unes 250 persones gaudeixen del dinar del col·laborador de Sant Antoni Abat
La Residència Amanecer celebra el 15è aniversari
Les cendres de Pep Rovira es traslladen al cementiri de Rubí
Bea Ortiz guanya la Copa de la Reina i és escollida millor jugadora
Fotodenúncia