Contra la repressió
En mig d’un clima d’incertesa i de tensió com l’actual, quan molts i moltes de nosaltres encara estem intentant pair algunes de les imatges que hem pogut veure aquests dies, és moment de fer un petit parèntesi per veure com s’han viscut els esdeveniments a la ciutat.

Les hores prèvies a la jornada de diumenge a Rubí ja es respirava a l’ambient la tensió que esclataria l’1-O. Centenars de persones de la societat civil rubinenca, de totes les edats i molts sense relació prèvia, es van organitzar per garantir l’obertura dels col·legis electorals.

La jornada de l’1-O va arrencar de matinada amb un moviment de ciutadans amunt i avall de la ciutat poc usual a aquelles hores de la nit. Els Mossos van complir amb el guió previst. Van buscar les urnes i van aixecar actes, però no van intervenir.

Superades les dificultats inicials i els problemes informàtics, a mig matí totes les seus electorals ja estaven en marxa. Llargues cues de ciutadans a molts dels col·legis esperaven pacientment per votar, per expressar la seva opinió sobre si Catalunya hauria de ser una república independent, malgrat saber que aquest era un acte il·legal. Un acte de desobediència col·lectiva sense precedents recents.

Dels 16.000 rubinencs que van participar en el referèndum, prop de 2.000 van dir ‘No’ a la independència, però amb el seu vot van defensar llibertats i drets i en definitiva, la democràcia. Sense incidents, de forma pacífica.

Les imatges de les brutals càrregues de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil durant el matí a les capitals de província i a ciutats i pobles de Catalunya s’anaven escampant. Incrèduls per la violència de les forces de l’estat contra la població civil, molts ciutadans van reaccionar anant a votar. Moltes persones es van concentrar davant els col·legis tot i saber que si apareixia la policia, podrien rebre cops de porra i resultar ferits.

L’1 d’octubre, com es preveia, va canviar la història. A Rubí, com a la resta del territori, la ciutadania està sortint als carrers de forma massiva per condemnar la violència i per defensar les llibertats i drets fonamentals. Rubinencs de diferents ideologies i edats units sota el mateix crit de repulsa, indignats davant la violència i la repressió, pròpia dels temps foscos i grisos de la dictadura, fantasmes que semblaven oblidats.

Són moments de tensió i d’incertesa sobre què passarà en els dies vinents. El govern de l’estat està enrocat, no ha condemnat la violència policial i els efectius continuen desplegats al territori. El govern català està disposat a declarar la independència unilateralment fent valer el referèndum. La situació demana amb urgència diàleg i mediació, quelcom que fa anys que moltes veus demanen. Clar que alguns dels interlocutors ja no semblen vàlids.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Rubí Forma posa en marxa noves accions formatives per a ocupats
La Bicicletada del Mercat compleix 20 anys
Instal·len una pantalla informativa al teatre La Sala
Els comerciants organitzen una nova edició del Fora Estocs
Presentació del llibre sobre el centenari del Congrés de Sants de la CNT
L'Aplec Sardanista celebra els 20 anys amb les millors cobles de Catalunya