170 pessebristes d’arreu de Catalunya es reuneixen a Rubí
Cultura | 9 d'octubre de 2017

LARA LÓPEZ
Més de 170 aficionats a la creació de pessebres vinguts d’arreu del territori català es van reunir el passat diumenge a Rubí en ocasió de la 47a Trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears. L’Associació de Pessebristes de Rubí va exercir d’amfitriona en aquesta última trobada, aprofitant la celebració dels 100 anys de pessebrisme a la ciutat, una tradició que es va iniciar el Nadal del 1917 amb l’organització del primer concurs de pessebres. El Celler va ser l’escenari principal de les activitats de la jornada, que es va allargar de les 9 del matí fins al dinar popular celebrat al Regina Carmeli.

Els assistents a la trobada van poder visitar l’exposició ‘Cent anys de pessebres a Rubí’, recentment inaugurada a la sala Cèsar Martinell del Celler. La mostra compta amb diorames de petit format i un conjunt de figures de fang de pessebres inspirades en diferents cultures per part de creadors locals i una col·lecció de l’artista Ferran Manau amb figures de tot el món cedida a l’entitat. Josep Gonzàlez, president de l’Associació de Pessebristes de Rubí, explica que muntar aquesta exposició al Celler ha estat tot un repte pels autors locals, ja que han hagut d’adaptar els diorames a un espai més reduït que l’Aula Cultural.

Cal destacar una activitat sorpresa preparada per l’organització: la construcció d’un pessebre de 18m2 amb la temàtica de la Diada realitzat davant el públic assistent abans del dinar de germanor. Aquest pessebre gegant estarà instal·lat a la Biblioteca municipal durant els mesos de desembre i gener. Gonzàlez explica que l’associació té previstes diverses activitats amb motiu del seu centenari: demostracions de construcció de pessebres en directe a l’Aula Cultural i una taula oberta per parlar de pessebrisme durant el mes de novembre.

L’Esbart Dansaire de Rubí i el grup de Geganters de Rubí van sumar-se a l’esdeveniment, realitzant actuacions de ball per tancar les activitats al Celler, i acompanyant els pessebristes a la visita a la plaça del Doctor Guardiet, fent una cercavila pels carrers del centre de la localitat. A l’església de Sant Pere es va celebrar una missa i una actuació de l’Obrador Coral, seguida d’una visita al Museu Vallhonrat.

La trobada anual de pessebristes se celebra als voltants del 4 d’octubre amb motiu de Sant Francesc d’Assís (el seu patró) i ho fa cada any en una localitat diferent de Catalunya per tal de reivindicar el seu paper dins la cultura popular. En aquesta ocasió, l’esdeveniment va comptar amb gent d’Olot, Tarragona, Premià o Lleida, entre altres punts de la geografia catalana, tot i que enguany no hi ha hagut cap participant de les Illes Balears. La Federació Catalana de Pessebristes registra a dia d’avui una seixantena d’associacions.

L’exposició del Celler es podrà visitar durant tot el mes els divendres de 18 a 21 hores, el dissabte de 12 a 14 hores i de 18 a 21 hores i diumenge d’11 a 14 hores.
La mostra es pot visitar durant tot el mes al Celler. / L.L.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Alumnes del Regina Carmeli organitzen una campanya de donació de sang
Els Mossos d’Esquadra busquen un menor de 13 anys desaparegut a Rubí
El govern ja té a punt la licitació per instal·lar un supermercat al Mercat
Els pisos de Can Sant Joan per a lloguer assequible es licitaran a principis del 2019
Bea Ortiz guanya la Copa de la Reina i és escollida millor jugadora
Els Mossos compren 84 litres de llet per a ASAV amb un bitllet de 50 euros sense propietari