VR vol la dimissió de la regidora Maria Mas per “incompetència en la gestió del POUM”
“Un POUM és una eina per planejar i projectar el futur i aquest document planeja fracàs”
Política | 11 d'octubre de 2017

CRISTINA CARRASCO
Antoni García i Gustavo Martín, de VR. / C.C.
Veïns per Rubí ha demanat la dimissió de la tinent d’alcalde de Territori, Maria Mas, per “la seva incompetència en la gestió del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM)”. Així ho ha assenyalat el portaveu del grup municipal, Antoni García, durant una roda de premsa en la qual ha criticat durament el text refós del POUM que l’equip de govern, liderat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), ha fet arribar a l’oposició amb la intenció de buscar suports per poder-lo aprovar al Ple.

García recorda que la redacció del pla es va iniciar l’any 2005 i que el 2010 el Ple de l’Ajuntament va aprovar el document de forma provisional i el va remetre a la Comissió d’Urbanisme de Barcelona (CUB) per al seu vistiplau. L’any 2012, la CUB el va suspendre i va emetre més d’un centenar de prescripcions.

L’equip de govern va decidir aleshores elaborar un text refós que donés resposta a les prescripcions. VR considera que aquesta decisió va ser errònia, ja que el document base ja partia d’una realitat socioeconòmica i demogràfica molt diferent de l’existent ja en aquell moment.

A l’abril el govern va fer arribar aquest text refós a l’oposició, un document que no és vist amb bons ulls a Veïns per Rubí. Des de la formació, critiquen que el document està caducat i obsolet, té nombrosos defectes i errades en el seu contingut i és incompatible amb altres plans que s’estan tramitant ara, com el Pla d’Equipaments.

García considera que, d’entrada, hi ha un fet que invalidaria tot el document. El portaveu de VR assenyala que el POUM planteja un creixement poblacional de 13.000 habitants en 12 anys, un creixement “que ningú es pot creure”. Per García, “el 80% d’aquest creixement seria per la banda oest de la riera i està supeditat a la construcció de la Via Interpolar, un vial que no està previst que es construeixi”. Per VR, aquest fet ja invalida tota la redacció del text “perquè és un pla no executable”, ja que moltes de les actuacions parteixen de la C1413 com a via urbana, cosa que sense la interpolar és inviable.

Per la seva banda, Gustavo Martín, arquitecte i membre de VR, apunta que el text està redactat al segle XXI però amb contingut del segle XX, ja que no fa referència a les tecnologies actuals com les Smart Cities o les Tecnologies de la Informació.

També considera que “manté una ciutat dispersa”, que “proposa solucions irrisòries d’habitatge” i “amb característiques especuladores”.

En aquest sentit, el portaveu afegeix que “creiem que el POUM preveu la requalificació de terrenys rústics i industrials per fer habitatges i pensem que hi ha interessos darrere”. Segons García, els interessos dels propietaris privats són legítims, però “l’ajuntament ha de posar ordre, precisament amb el POUM i vetllar pels interessos de tots”.

La formació també critica que el POUM justifica una segona estació de Ferrocarrils de la Generalitat a La Llana per donar servei a una zona universitària, que també s’ha descartat.

Pel que fa a les contradiccions amb altres plans que s’estan redactant com el pla d’equipaments, des de VR apunten que a la proposta de POUM es preveu un centre comercial a l’aparcament de l’edifici Rubí Forma, a Les Torres, mentre que el pla d’equipaments emplaça el nou Ajuntament en el mateix indret.

“En definitiva, un POUM és una eina per planejar i projectar futur i aquest document planeja fracàs”, apunta Martín.

Davant tot això, Veïns per Rubí demana la dimissió de la responsable de Territori o bé que sigui cessada per l’alcaldessa. Segons el partit, proposarà a part de l’oposició tornar a demanar una nova redacció del pla.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Alumnes del Regina Carmeli organitzen una campanya de donació de sang
Els Mossos d’Esquadra busquen un menor de 13 anys desaparegut a Rubí
El govern ja té a punt la licitació per instal·lar un supermercat al Mercat
Bea Ortiz guanya la Copa de la Reina i és escollida millor jugadora
Els pisos de Can Sant Joan per a lloguer assequible es licitaran a principis del 2019
Els Mossos compren 84 litres de llet per a ASAV amb un bitllet de 50 euros sense propietari