Participació rubinenca en una col·lectiva d’homenatge a l’artista transgressor Ocaña, activista LGTB
L’exposició es pot visitar a la Sala Muncunill de Terrassa fins al mes de gener
Cultura | 1 de desembre de 2017

REDACCIÓ
Una desena d’artistes rubinencs participen en una mostra col·lectiva en homenatge a José Pérez Ocaña, conegut artísticament com a Ocaña, impulsada per l’entitat LGTB Terrassa.

Malgrat que va passar a la història de l’art espanyol com a pintor naïf, el talent d’Ocaña va ser multidisciplinar. Performer, abanderat de la resurrecció del folklore i disruptiu, va canviar el seu poble natal de la província de Sevilla per una vida més propera a la seva voluntat d’expressió als carrers de Barcelona.

El seu activisme va cobrar molta més rellevància en el marc de la revolució cultural de la transició, convertint-se en una de les figures més prominents del que arribaria a anomenar-se com la Movida de Las Ramblas, al costat d’artistes com Nazario, Copi o Colita, que el van admirar i el van acompanyar en els seus intents constants de reclamació de noves i fonamentals llibertats a l’estat espanyol, malgrat la repressió i el conservadorisme existent. Ocaña va morir accidentalment l’any 1983 per les cremades que va patir en incendiar-se una disfressa.

Des de l’LGTB Terrassa, assenyalen que amb la exposició es vol retre un homenatge a un artista que “de ben segur encara estaria lluitant per tal de commoure al seu públic i per trencar les encara rígides normes del que és políticament correcte”.

En la mostra hi participen més d’una vintena d’artistes. Entre ells, els rubinencs Pep Borràs, Albert i Miqui Cardona, Quim Conca, Gemma Escoda, Antoni Grau, Miquel Mas i Anna Tamayo.

L’exposició compta amb la col·laboració especial de destacats personatges de la cultural que van compartir amistat amb Ocaña com el cineasta Ventura Pons, l’actor rubinenc Enric Majó, l’artista de còmic Nazario Luque, o la fotògrafa Colita, entre altres.

La mostra, que té Manu Fuster com a comissari, es divideix en tres apartats. En el primer, hi ha una aproximació biogràfica a l’artista a través d’imatges i objectes cedits per familiars i amics. El segon bloc és de caràcter audiovisual amb produccions sobre l’artista, mentre que en el darrer apartat es troben les obres d’altres artistes de diferents disciplines que s’han sentit influïts per la personalitat d’Ocaña.

La mostra es pot visitar a la Sala Muncunill, situada a la plaça Didó, 3, de Terrassa. L’horari de visita és de dimarts a divendres de 17 a 21 hores, dissabtes d’11 a 14 hores i de 17 a 21 hores i diumenges d’11 a 14 hores.
El comissari de la mostra, Manu Fuster, durant la inaguració. / Cedida
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Rubí Forma posa en marxa noves accions formatives per a ocupats
La Bicicletada del Mercat compleix 20 anys
Instal·len una pantalla informativa al teatre La Sala
Els comerciants organitzen una nova edició del Fora Estocs
Presentació del llibre sobre el centenari del Congrés de Sants de la CNT
L'Aplec Sardanista celebra els 20 anys amb les millors cobles de Catalunya