Un emperador romà a Can Ramoneda
Opinió | 1 de desembre de 2017

Jordi Font Urgell. Llicenciat en Història
A la imatge l’anvers del denari d’Alexandre Seve. / Cedida
El Museu de Rubí guarda als seus fons un conjunt notable de monetari iber i romà. Està format, majoritàriament, a partir de la fi de la Guerra Civil, ja que l’existent anteriorment fou espoliat als últims temps d’aquesta lluita fratricida i no està clar quin dels dos bàndols fou el causant de la pèrdua de la col·lecció. Les monedes estaven dipositades a la masia de Ca n’Oriol durant tot l’enfrontament i van desaparèixer a la fi de la guerra.

L’actual col·lecció s’ha format a partir de troballes científiques (excavacions oficials), esporàdiques o donacions.

La peça que comentem pertany a aquest últim apartat.

A la dècada dels anys 70 del segle passat es van trobar en terrenys de Can Ramoneda , situat a l’oest de la Riera de Rubí, un conjunt de materials romans, alt i baix imperials: ceràmica fina (sigillata) sudgàl·lica i hispànica, africana comuna, fragments d’àmfora, una fíbula, claus, aplics, a més d’un petit conjunt de monedes, entre elles la que ara descriurem.

Es tracta d’un denari de plata (moneda patró d’aquell metall durant l’alt imperi) de l’emperador Alexandre Sever, encunyat entre els anys 233 i 235 de la nostra era.

A l’anvers hi ha el cap llorejat de l’emperador i la llegenda IMP(erator) C(aesar) M(arcus) AVR(elius) SEV(erus) ALEXEND(er) AVG(ustus), és a dir, emperador César Marc Aureli Sever Alexandre August. Al revers, hi ha la figura del déu Júpiter, pare dels déus, assegut en un tro amb escut, ceptre i una representació de la Victòria. Al voltant, una llegenda en llatí que fa referència a aquest déu.
El diàmetre de la peça és de 19 mm i el pes, de 2,9 g.

Alexandre Sever va néixer el 208 i va governar des del 222 al 235. Fou adoptat pel seu cosí, l’emperador Heliogàbal, i proclamat cèsar a la seva mort per la guàrdia pretoriana i després pel Senat. Realitzà nombroses obres públiques a Roma i a la resta de l’imperi i lluità contra els perses i les tribus germàniques. Va ser assassinat als 26 anys pels soldats en un campament militar durant una de les seves campanyes.

La totalitat de monedes que acompanyen aquesta peça van ser donades de manera anònima al Museu de Rubí i apareixeran catalogades al número 69 del Butlletí del GCMR-CER, de desembre de 2017.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
La CUP denuncia a la Junta Electoral l'acte de la Constitució organitzat per l'Ajuntament
Els veïns de Sant Muç es queixen al Ple pel cobrament de la vuitena quota del cost de la urbanització
Ana M. Martínez pren possessió com a nova diputada provincial
El socialista Miquel Iceta insisteix en la necessitat d’una reforma constitucional
El PP expulsarà els regidors Jonatan Cobo i Noelia Borque per actuar al marge del partit
Unes 300 persones es manifesten per demanar la llibertat dels presos