Un emperador romà a Can Ramoneda
Opinió | 1 de desembre de 2017

Jordi Font Urgell. Llicenciat en Història
A la imatge l’anvers del denari d’Alexandre Seve. / Cedida
El Museu de Rubí guarda als seus fons un conjunt notable de monetari iber i romà. Està format, majoritàriament, a partir de la fi de la Guerra Civil, ja que l’existent anteriorment fou espoliat als últims temps d’aquesta lluita fratricida i no està clar quin dels dos bàndols fou el causant de la pèrdua de la col·lecció. Les monedes estaven dipositades a la masia de Ca n’Oriol durant tot l’enfrontament i van desaparèixer a la fi de la guerra.

L’actual col·lecció s’ha format a partir de troballes científiques (excavacions oficials), esporàdiques o donacions.

La peça que comentem pertany a aquest últim apartat.

A la dècada dels anys 70 del segle passat es van trobar en terrenys de Can Ramoneda , situat a l’oest de la Riera de Rubí, un conjunt de materials romans, alt i baix imperials: ceràmica fina (sigillata) sudgàl·lica i hispànica, africana comuna, fragments d’àmfora, una fíbula, claus, aplics, a més d’un petit conjunt de monedes, entre elles la que ara descriurem.

Es tracta d’un denari de plata (moneda patró d’aquell metall durant l’alt imperi) de l’emperador Alexandre Sever, encunyat entre els anys 233 i 235 de la nostra era.

A l’anvers hi ha el cap llorejat de l’emperador i la llegenda IMP(erator) C(aesar) M(arcus) AVR(elius) SEV(erus) ALEXEND(er) AVG(ustus), és a dir, emperador César Marc Aureli Sever Alexandre August. Al revers, hi ha la figura del déu Júpiter, pare dels déus, assegut en un tro amb escut, ceptre i una representació de la Victòria. Al voltant, una llegenda en llatí que fa referència a aquest déu.
El diàmetre de la peça és de 19 mm i el pes, de 2,9 g.

Alexandre Sever va néixer el 208 i va governar des del 222 al 235. Fou adoptat pel seu cosí, l’emperador Heliogàbal, i proclamat cèsar a la seva mort per la guàrdia pretoriana i després pel Senat. Realitzà nombroses obres públiques a Roma i a la resta de l’imperi i lluità contra els perses i les tribus germàniques. Va ser assassinat als 26 anys pels soldats en un campament militar durant una de les seves campanyes.

La totalitat de monedes que acompanyen aquesta peça van ser donades de manera anònima al Museu de Rubí i apareixeran catalogades al número 69 del Butlletí del GCMR-CER, de desembre de 2017.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Alumnes del Regina Carmeli organitzen una campanya de donació de sang
Els Mossos d’Esquadra busquen un menor de 13 anys desaparegut a Rubí
El govern ja té a punt la licitació per instal·lar un supermercat al Mercat
Bea Ortiz guanya la Copa de la Reina i és escollida millor jugadora
Els pisos de Can Sant Joan per a lloguer assequible es licitaran a principis del 2019
Els Mossos compren 84 litres de llet per a ASAV amb un bitllet de 50 euros sense propietari