ENTREVISTA
“La meva millor recompensa és que algú pugui llegir el que escric”
El rubinenc Manuel Velasco presentarà el 13 de desembre la seva primera novel·la: ‘Atropa Belladonna’
Cultura | 7 de desembre de 2017

CRISTINA CARRASCO
Velasco, qui va ser regidor de l’Ajuntament entre 2007 i 2015, va retornar fa dos anys a la seva feina al Zoo de Barcelona, com a cuidador de grans simis. Ara, es llença a l’aventura literària amb ‘Atrapa Belladonna’. / C.C.
- Abans d’aquesta novel·la, ja havies fet alguna incursió en el món literari.
- Fa com uns vint anys, vaig escriure una sèrie d’escrits, les ‘Cartas del hermano buho’, en el marc del programa Planeta Cero, d’Onda Cero, on jo col·laborava. Eren cartes sobre com el món animal podia veure la societat humana i les incongruències de l’ésser humà. Aquelles cartes van quedar oblidades en un calaix i un dia, l’any 2015, les vaig trobar. Vaig decidir autoeditar un llibre a través d’Amazon amb tots aquells escrits, per si algú volia llegir-los.

- Com va sorgir ‘Atropa Belladonna’, aquesta primera novel·la?
- Després d’aquesta autoedició, em vaig posar un repte: per què no escriure un llibre? I per què no un llibre per presentar-lo a un dels premis amb més renom com el Planeta? I així vaig començar aquesta novel·la, el desembre del 2015.

- Vas presentar la novel·la al Premi Planeta?
- Sí, però com era d’esperar no vaig guanyar (riu)... Després la vaig presentar al II Premio de Novela de l’editorial Leibros, una editorial petita que aposta per escriptors novells i a la primavera van contactar amb mi per dir-me que no havia guanyat, però que els interessava publicar la novel·la. I aquí està.

- De què tracta ‘Atropa Belladonna’?
- Té el títol d’una planta tòxica que pot arribar a ser letal. La novel·la explica la vida quotidiana d’una parella, Conchi i Juan, que tenen una parada en un mercadal, on venen, entre altres productes, plantes medicinals. Conchi coneix molt bé les plantes medicinals perquè la seva àvia li havia ensenyat des de petita, Juan és el consort del negoci. La rutina de la parella es veu alterada per la mort d’una persona propera, una mort que els esquitxa.

- És una obra d’intriga?
- És una novel·la d’intriga, però també costumista i a més, dins de la novel·la hi ha una altra novel·la. Juan és escriptor i està escrivint una novel·la negra relacionada amb la màfia italiana, que també es desenvolupa al llibre.

- Com va ser el procés d’escriure aquesta primera obra?
- Mira, s’ha anat autoescrivint ella sola. Quan vaig començar només tenia una idea i és la història i els personatges els que l’han anat fent avançar. L’única cosa que tenia clara és que hi hauria una història dins d’una història i, com a la vida real, aquestes s’havien d’entrecreuar.

- Quan serà la presentació?
- La presentació serà dimecres vinent, 13 de desembre, a l’auditori de la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler. Intentaré que sigui una presentació diferent, especial, dinàmica, amb alguna sorpresa que no puc desvelar.

- Se’t veu emocionat.
- Em fa molta il·lusió presentar la novel·la a Rubí. I el que més il·lusió em fa és veure les meves paraules impreses en un llibre i que les pugui llegir una altra persona. Jo no seré un escriptor. ni un autor de renom, però la millor recompensa per mi és que algú pugui llegir el que he escrit.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Alumnes del Regina Carmeli organitzen una campanya de donació de sang
Els Mossos d’Esquadra busquen un menor de 13 anys desaparegut a Rubí
El govern ja té a punt la licitació per instal·lar un supermercat al Mercat
Bea Ortiz guanya la Copa de la Reina i és escollida millor jugadora
Els pisos de Can Sant Joan per a lloguer assequible es licitaran a principis del 2019
Els Mossos compren 84 litres de llet per a ASAV amb un bitllet de 50 euros sense propietari