Procés constituent
Opinió | 13 de desembre de 2017

EUiA
Vivim un temps excepcional pel país. Un moment convuls, i sobretot de mobilització popular. La nostra assemblea sempre ha estat molt coherent en la línia política aprovada, i encara més en la reivindicació d’un poble a decidir el seu futur polític i social.

Fa 4 anys, EUiA a escala nacional va aprovar un document anomenat Un procés constituent cap a una república catalana, que resumia la política a seguir de cara tots els esdeveniments que havien de venir. La línia política era sobretot, procés constituent i república catalana. Entenent també que el procés català pot esdevenir un procés emancipador per a la resta dels pobles de l’estat.

El poble català vol decidir quin serà el seu futur i no només ens referim a votar en un referèndum, la gent vol decidir-ho tot. Quina educació volem, quina sanitat, serveis, territori, economia, drets laborals, drets socials, entre moltes altres coses. La reivindicació social no es pot separar de la reivindicació nacional, per això és clau el procés constituent, com a eina per decidir quin és realment el país que volem, i el més important de tot, un procés constituent des d’avall a dalt, on tothom pugui opinar. La principal sorpresa dels poders de l’estat l’1 d’octubre va ser que el poble va respondre, però el més important de tot, el poble seguirà despert. EUiA ha criticat sempre a qui ens intenta oprimir com a classe. Ens trobaran dempeus i en lluita, sense oblidar, que la lluita dels drets socials, va lligada al moviment d’emancipació d’un poble.

Des de l’assemblea de Rubí, vam triar un camí, que era totalment coherent amb la política que havíem aprovat. Vam prendre decisions a escala local per defensar aquesta línia, com el vot a favorable a l’Adhesió a l’Assemblea de Municipis per la Independència. Va ser la primera acció ferma i institucional, en defensa del sobiranisme de Catalunya i el seu dret a l’autodeterminació.

Creiem en la legitimitat del referèndum de l’1 d’octubre, on moltes de nosaltres vam participar. Un moment que ha posat entre les cordes el règim del 78. Un exercici clar i decidit de llibertat i sobretot un acte de poder popular en tota regla, del qual l’esquerra rebel per definició, no hi pot girar la cara. L’1 d’octubre no només hi va haver un vot a favor o en contra de l’independentisme, hi va haver un vot de rebuig a un estat espanyol neofeixista, a una corona, triada a dit pel dictador i un vot en contra d’aquest règim que només fa que oprimir-nos com a classe.

Veient l’aplicació del 155, les preses polítiques, la repressió de l’estat, la corrupció que podreix el govern de l’estat espanyol, el no reconeixement de les lleis del parlament, la persecució, la vulneració de drets, l’anul·lació de l’autogovern i un llarg etc.

Creiem que la situació requereix un compromís ferm per la república catalana i encara més pel procés constituent.

Per tant, l’assemblea d’EUiA de Rubí creu que els següents eixos programàtics han de ser primordials a la campanya electoral de les eleccions del 21 de desembre. La llibertat de les preses polítiques, les actuals i les que ja fa anys que compleixen penes de presó per motius polítics. El no al 155 i a aquelles forces polítiques que el defensen. Un compromís ferm per la República Catalana i el procés constituent.

Salut i república catalana.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
C’s presenta l’equip de campanya i carrega contra el govern local
Veïns del camí de les Martines, desesperats per la falta de manteniment del carrer
Les pantalles acústiques a Can Vallhonrat, més a prop
L’AUP demana que no s’aprovi el POUM abans de les eleccions
Una vintena de semàfors de la ciutat s’adapten amb sistemes sonors per a persones invidents
El Pessebre vivent de l’Hermandad Rociera incorporarà un carter reial