El govern torna a aprovar el pressupost amb el suport de C’s, el PP i els no adscrits
Els comptes per l’any vinent ascendeixen a 80 milions d’euros, un 5,5% més que al 2017
Política | 15 de desembre de 2017

MARTA CABRERA
El Ple ordinari del mes de desembre es va convertir pràcticament en una sessió monogràfica sobre el pressupost del 2018. El govern local, format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i el regidor no adscrit Sergi García, va portar a aprovació provisional els comptes de l’any vinent, un pressupost que no s’ha presentat públicament.

Després del retard dels comptes del 2017, que es van aprovar definitivament al maig d’aquest any, aquest cop el govern aconseguirà que el document estigui llest a principis del 2018. L’aprovació provisional va tirar endavant amb els mateixos vots que l’any passat, 13 a favor i 12 en contra. A favor, hi van votar els sis regidors del PSC, els dos edils del Partit Popular (PP), que seran expulsats per la direcció del seu partit i es convertiran en no adscrits, els dos regidors de Ciutadans (C’s), els dos regidors no adscrits exmembres de C’s José Manuel Mateo i Maria Dolores Marín, i Sergi García, exregidor de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).

Que el govern hagi aconseguit aprovar el pressupost amb tres regidors no adscrits i dos que estan a punt de ser-ho va ser una de les crítiques més repetides durant la sessió per les forces que hi van votar en contra: Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), CDC i Veïns per Rubí (VR).

La crítica va irritar el regidor socialista Moisés Rodríguez, que va defensar que “el vot dels no adscrits val el mateix que la resta” i va demanar “respecte” per ells. La rèplica més dura a les paraules de Rodríguez va arribar del portaveu de CDC, Víctor Puig: “No parli de respecte als ciutadans i de què valen els vots de la gent (...) quan vostès han pispat un regidor d’aquest grup municipal per mantenir el poder”.

“L’acció social com a bandera”
El regidor d’Hisenda, Moisés Rodríguez, va ser l’encarregat de presentar els comptes, dels quals va destacar que tenen “l’acció social com a bandera”. Va informar sobre la inversió de més d’un milió d’euros en habitatge, l’increment d’ajuts per beques menjador, la posada en marxa de l’Oficina d’Escolarització Municipal, la inversió en l’espai públic i la reserva d’una partida de 200.000 euros per projectes participatius, entre altres.

Entre els qui van votar a favor del pressupost, el portaveu de C’s, José Abadías, es va referir a millores introduïdes per la seva formació, entre les quals va destacar que “es destinaran 150.000 euros per ajudar a la compra de llibres de text i digitals” i que es milloraran les zones d’esbarjo per a gossos, la seguretat, l’eficiència energètica i les polítiques d’habitatge.

El portaveu del PP, Jonatan Cobo, va defensar el seu vot explicant que recullen “algunes propostes del PP”, i va subratllar les millores en seguretat, ocupació i polígons. Tot i això, va criticar que el govern no hagi impulsat els ajuts als autònoms als quals es va comprometre.

Per part dels dos regidors no adscrits exmembres de C’s, José Manuel Marín, va dir que els comptes “són millors que els anteriors” i va destacar la inversió en habitatge.

Dures crítiques de l’oposició
Per part de les forces que no van donar suport al Ple al document, un dels arguments més repetits va ser la manca de confiança a l’hora d’executar les partides pressupostàries per part del govern.
El cap de l’oposició, Xavier Corbera, d’Esquerra, va lamentar que l’executiu “s’aferri a companys de viatge que no tenen res de polítiques d’esquerres ni de qüestions socials” i va explicar que encara estan esperant “resposta” a les seves propostes pel pressupost.

Per la seva banda, el portaveu de l’AUP, Jordi Muntan, va recitar una bateria de propostes que van ser aprovades al Ple i que, segons la formació assembleària, no estan incorporades al pressupost: “Van dir que posarien les persones al centre de la seva política, però el que han fet és posar a la persona, a l’alcaldessa”, i va afegir que Ana M. Martínez “protagonitza els episodis més tristos de la política local”.

Des de les files d’Iniciativa, el seu portaveu, Ramon Capolat, va lamentar “l’escassa capacitat de gestió de govern”, i va preguntar en què es visualitzaran els 80 milions d’euros del pressupost: “Tindrem millors o més serveis, equipaments, ajuts per a la gent vulnerable, una aposta per la cultura o seguirem de festival en festival?”.

El líder de CDC, Víctor Puig, va carregar contra “el tripartit local de partits que validen el feixisme institucionalitzat” i va acusar l’executiu de “governar sense projecte i amb mediocritat”.

Per últim, el regidor de VR, Antoni García, va assenyalar les deficiències tècniques del document detallades en l’informe d’intervenció, que considera que demostren que la “gestió dels diners públics és un desastre”. Tot i reconèixer que el pressupost és “el menys dolent del mandat”, va insistir en el fet que el govern local “no serà capaç d’executar-lo”.
Durant la sessió plenària es van aprovar tres de les onze mocions presentades per l’oposició. / M.C.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Veïns del camí de les Martines, desesperats per la falta de manteniment del carrer
En Comú Podem Rubí, la proposta dels comuns com a nom de la candidatura
Un grup de manifestants interrompen l’acte de celebració de la Constitució
El mag Selvin omplirà de màgiques sorpreses el Mercat Municipal aquest dissabte
El rubinenc Aleix Bueno, 4t al Campionat de Catalunya de kàrting júnior
Alta participació en la commemoració del Dia de les Persones amb Diversitat Funcional