Nadal participatiu
Les festes nadalenques han finalitzat i a poc a poc la ciutat ha anat reprenent la seva activitat normal. És moment de fer balanç. Els rubinencs i les rubinenques són fidels a les grans dates de la ciutat: la Cavalcada de Reis, Sant Antoni Abat, Carnestoltes i, per descomptat, la Festa Major.

Ara acabem de gaudir de les activitats programades per Nadal a la ciutat. Algunes, les consolidades des de fa dècades, mantenen un públic molt fidel i continuen atraient nou públic any rere any. Ens referim a la posada en escena dels Pastorets o la tradicional mostra de Diorames de Nadal a l’Aula Cultural, que encara és capaç d’embadalir grans i petits amb les seves recreacions. Altres, també promogudes des de les entitats, van fent-se a poc a poc un espai a l’agenda dels rubinencs, però encara tenen camí a recórrer. És el cas de la Cantada Popular o d’El Poema de Nadal, per exemple.

Hi ha un gruix de la programació que s’ofereix des de l’administració pública, tot i que sovint amb el suport d’algunes entitats o del comerç local. En el cas del Trenet dels Comerciants, l’èxit de la proposta és indiscutible. Els vals cedits pels botiguers locals ajuden a promocionar el teixit comercial de la ciutat i alhora serveixen per fer les delícies dels més petits, i suposadament dels seus pares que han fet pacientment llargues cues per pujar a l’atracció. Ara toca fer front el repte de no morir d’èxit i d’estudiar fórmules per poder mantenir el trenet sense que aquest acabi convertint-se en un malson pels pares dels infants. ERC ha fet enguany una proposta en aquest sentit de contractar un segon trenet, que potser s’hauria d’estudiar.

El cas de la carpa de la Fira de Nadal a la plaça Guardiet és un altre exemple del perill de morir d’èxit. Les llargues cues i l’aforament tan limitat de la carpa ha fet que moltes famílies es quedessin sense poder accedir a un espectacle després de fer molt de temps de cua. La carpa s’ha quedat petita, cal una més gran, un altre emplaçament o un nou espai per a les famílies.

No és el cas de les Fires, que han anat a menys, sí que és que algun any van acabar d’arrencar. La Fira de Nadal tenia vuit parades i algunes tan especialitzades que les vendes han estat minses. De fet, alguns paradistes van tancar abans del previst. No és la Fira de Nadal on un pot arribar a fer un passeig amb la família i comprar alguns detalls per fer un amic invisible o un regal imprevist o descuidat d’última hora. Potser s’hauria de replantejar o deixar-la morir definitivament. De la Fira de Reis, a la plaça Catalunya, poc més es pot dir que una fira, amb tots els respectes i la bona voluntat dels firaires, no pot tenir cinc paradetes.

Pel que fa a la Cavalcada de Reis, centenària a la ciutat, es manté com un dels actes més multitudinaris a la ciutat, tot i que l’Ajuntament no ha facilitat dades oficials encara. Vistosa, lluïda i treballada amb el suport de moltes entitats, la desfilada pot ser l’enveja de qualsevol ciutat amb característiques similars. Això sí, sempre es pot millorar. Per exemple, hi ha trams, com la rambleta de Joan Miró, per on quan passa la cavalcada no sona ni una nota musical. En tot cas, la màgia de la Nit supera amb escreix qualsevol petita pega.

Com ha apuntat aquesta mateixa setmana el PDeCAT, el fet de rebre els reis a l’Escardívol deixa la ciutat amb tres dies sense l’aparcament de l’Escardívol, coincidint amb els dies de màximes vendes. En tot cas, els Reis han estat rebuts altres anys en grans espais sense necessitat de treure aparcament i les famílies rubinenques no han faltat a la cita. Potser també es podia replantejar i anar variant en funció de l’any, com es feia als 90. La plaça de la Nova Estació, la rambla del Ferrocarril, el Rubí Forma, l’amfiteatre del Castell... Tot és qüestió d’imaginar-s’ho i sobretot de posar-hi molta il·lusió.

En tot cas, un balanç molt positiu i la satisfacció, un any més, que Rubí no és una ciutat dormitori, sinó que la seva gent només necessita un al·licient per sortir al carrer.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
“El carrer Puigmal s’enfonsa davant la passivitat de l’Ajuntament”
Festa de la tardor a l’edifici Ressò de Sant Muç
Es pintarà un banc ‘trans’ a Salvador Allende per homenatjar Alan Montoliu
Rubí es planteja formar part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona
El Sindicat del Lloguer vol plantar cara a l’increment del preu dels lloguers a Rubí
El Moviment per unes pensions dignes reconeix alguns avanços, però no desistirà en les seves reivindicacions