L’oposició acusa el govern de tancar acords secrets amb el grup del PP, que podria ser dissolt aviat
Política | 8 de febrer de 2018

MARTA CABRERA
Diversos grups de l’oposició han criticat en els darrers dies el govern local per les sospites d’un acord entre l’equip de govern, format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i el regidor no adscrit Sergi García, i els dos regidors del Partit Popular (PP), Jonatan Cobo i Noèlia Borque, dos edils que estan pendents de la resolució final de la direcció nacional del seu partit sobre la seva expulsió.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP), Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i Veïns per Rubí (VR) han exigit a l’alcaldessa, Ana M. Martínez, que expliqui en què van consistir les converses que va mantenir amb els regidors populars abans del Ple de dijous de la setmana passada. Els dos edils van estar reunits amb l’alcaldessa abans del plenari. Un cop finalitzada la reunió, Cobo i Borque van marxar del consistori sense participar en la sessió, que va acabar aprovant el pressupost del 2018.

Segons marca la llei, si els dos regidors són formalment expulsats, l’Ajuntament ha de procedir, a través d’un decret signat per Ana M. Martínez, a la dissolució del grup municipal. Això provocaria que Cobo perdés part del sou i el grup municipal es quedés sense l’assignació econòmica mensual i sense assessor polític.

Tot plegat, ha aixecat tota mena d’especulacions i sospites entre els grups de l’oposició.

Esquerra parla de “frau democràtic”
Per ERC, el que va passar el dijous de la setmana passada evidencia “la greu situació en la qual es troba la ciutat”, en paraules de la regidora republicana Montse Soler. “Això suposa un frau democràtic i una crisi institucional que afecta la governabilitat de la ciutat, ara mateix el PSC manté el govern amb un trànsfuga i quatre regidors que només es representen a ells mateixos”, en referència a Sergi García, José Manuel Mateo i María Dolores Marín –actualment no adscrits– i els dos regidors del PP pendents d’expulsió.

El regidor republicà Joan Puntí s’ha mostrat recelós dels “tractes” del govern amb els populars i ha carregat contra l’alcaldessa per “acceptar com a interlocutors persones que ja no tenen darrere cap partit, ni militància, i que poden sentir-se temptats, com ja va passar amb Sergi García, a negociar interessos personals i no polítics”.

L’AUP qualifica la situació “d’esperpèntica”
El portaveu de l’AUP, Jordi Muntan, demana a l’alcaldessa que expliqui “en què van consistir les negociacions del dijous i quin va ser l’acord” al qual van arribar els dos regidors i el govern. “Estem parlant de diners públics, de qüestions importants per la ciutat i no sabem a canvi de què es negocien aquests vots”.

El portaveu qualifica la situació de l’executiu local “d’esperpèntica” i també recorda que “ara mateix, l’alcaldessa està governant amb el suport de set regidors, dels quals n’hi ha cinc que no estan fiscalitzats per cap partit, els dos exregidors de C’s, Sergi García i els dos regidors del PP expulsats”.

Muntan també creu que Ana M. Martínez ha caigut en unes praxis “molt més dolentes que la seva enemiga, l’exalcaldessa Carme García”, i considera que el govern és “un projecte personal de supervivència d’Ana M. Martínez, amb episodis escandalosos on tot s’hi val”.

ICV diu que és una “falta de respecte a la institució”
Iniciativa considera que l’actitud que van mantenir el govern i els dos regidors del PP el dijous és “una falta de respecte a la institució i a la ciutadania”, segons afirma el portaveu ecosocialista, Ramon Capolat. El portaveu destaca que “el govern es pot reunir amb qui vulgui, però és inexplicable que ho faci a la mateixa hora que hi ha convocat un Ple i que els dos regidors després no es presentin al plenari”.

Capolat considera que l’actuació del govern és “perversa” i insisteix que se sustenta “amb cinc regidors que no representen ni el partit ni el programa polític amb el qual es van presentar”.

El PDeCAT titlla Cobo i Borque de “mercenaris”
El PDeCAT, representat al Ple per Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), ha acusat els dos regidors populars de ser “mercenaris al servei de l’alcaldessa, que s’aprofita d’aquesta situació”, segons les paraules del president de la formació, Miquel Rubio. El dirigent del partit es pregunta si “l’alcaldessa està tapant la possible malversació de fons públics del grup municipal del PP per no quedar en minoria”.

VR sospita que els regidors podrien entrar al govern
També VR ha demanat explicacions al govern sobre què va passar el dijous de la setmana passada. La formació política afirma que ha tingut notícies que s’estava tramitant la dissolució del grup municipal del PP i creu que Jonatan Cobo “podria estar fent un moviment per negociar entrar al govern municipal”, un fet que hauria de succeir abans que Cobo i Borque passessin a ser regidors no adscrits, ja que sinó seria il·legal.
Noves friccions entre el govern i l’oposició arran del darrer Ple. / M.C.
Els dos regidors, pendents de la resolució de Madrid
L’Ajuntament de Rubí ja ha rebut el burofax en el qual el PP de Catalunya comunica l’expulsió del partit dels regidors Jonatan Cobo i Noèlia Borque, segons ha pogut saber Diari de Rubí. No obstant això, el procediment d’expulsió del partit està aturat, pendent del recurs que els dos regidors van presentar a la direcció nacional del partit. Ara, haurà de ser aquesta qui prengui una decisió, ratificant l’expulsió o atenent el recurs, una resolució que podria arribar en dues setmanes, segons les mateixes fonts.

Si la resolució és ferma, l’Ajuntament hauria d’iniciar el procediment de dissolució del grup municipal, tot i que els dos edils podrien optar per portar el cas a la justícia ordinària.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Polèmica entre Rubí i Sant Cugat per la ubicació de l’hospital
Seguiment desigual de la vaga general convocada pel judici
Dispositiu policial a la zona d’oci de Sant Cugat
Troben una nova plantació de marihuana a Rubí
Deu dones de B Braun Rubí promouen la ciència i la tecnologia a les escoles
L’AUP vol reconvertir l’antic camp de golf en un parc