100 anys de l’arribada del tren a la ciutat de Rubí
Història | 9 de març de 2018

MUSEU VALLHONRAT
La línia Barcelona - Vallès es remunta a l’any 1863. La primera línia de ferrocarril elèctrica de tot l’estat espanyol. Va ser liderada pels enginyers Carlos Emili Montañés i Frank S. Pearson, batejant-la com a companyia de Ferrocarrils de Catalunya, S.A.

El 23 de juny de 1863 va començar a circular el primer tren de la Companyia del Ferrocarril de Barcelona a Sarrià, que va aprofitar l’eliminació de les muralles de la ciutat per estendre una línia que connectés les dues viles, així com les de Gràcia i Sant Gervasi.

A causa de les reiterades demandes dels veïns, els anys posteriors, es va anar ampliant la línia a les actuals estacions Provença, Tres Torres de Vallvidrera, Muntaner, Sarrià fins a arribar al tram de Sant Cugat i Rubí l’any 1918 que es va inaugurar, concretament el 13 de setembre de 1918 a la plaça Pearson. No és fins al 28 de desembre de 1919 que arriba a Terrassa.

La plaça Pearson és un dels llocs més transitats de Rubí des de fa més de cent anys. Inicialment com la plaça del Progrés però de seguida va prendre el nom popular de la plaça del Domènech pel teatre que es va construir en la dècada dels vuitanta del s. XIX. En aquells moments, la resta del terreny era poc més que una extensió sense urbanitzar que arribava fins a la masia de Can Cabanyes. L’arribada del ferrocarril el 1918 va marcar per sempre la història d’aquesta plaça, en la mida que va obligar a refer la planificació original per fer-la el doble de gran.

Aquest any 2018 es compleixen els cent anys de l’arribada del tren a Rubí, i per això, l’Auditori Vallhonrat ha organitzat una xerrada a càrrec de Lluís Garcia Majó membre del GCMR que ens explicarà què va significar per Rubí. La conferència està prevista pel 21 de març. Es regalaran llibres de poesia del pintor i poeta rubinenc Josep Sanromà Mañà.

Des de l’Ajuntament, està prevista una exposició que es farà a la sala d’exposicions de l’Antiga Estació del 21 de juny al 19 de gener 2019. Esteu tots convidats, l’entrada és gratuïta i serà molt interessant.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
L’Ajuntament repartirà ‘clakis’ gratuïts per fomentar el reciclatge d’oli de cuina
Preocupació ciutadana per l’expansió de la vespa velutina pel municipi
L’assemblea del PSC local aprova la llista del partit per a les eleccions municipals del 26 de maig
Irregularitats i incompliments del camp de golf de Can Sant Joan
Beret, Lola Índigo, Danny Ocean, Aitana i Ana Guerra, entre els artistes del Festival Primavera Pop
Ana M. Martínez omple La Sala en la presentació de la seva candidatura amb Miquel Iceta