Roses i llibres per tothom en una gran Diada de Sant Jordi
Cultura | 23 d'abril de 2018

MARTA CABRERA
El carrer ha tornat a bullir d’activitat amb la Diada de Sant Jordi, una de les jornades més especials i esperades pels rubinencs. La plaça del Doctor Guardiet ha concentrat un cop més el gruix de parades de llibres, de les entitats solidàries i activitats infantils de tot tipus, especialment durant la tarda.

Durant tot el matí, el Servei Local de Català ha fet una lectura de textos de Maria-Mercè Marçal, Miquel de Pedrolo i Montserrat Aguiló. El recital s’ha combinat amb la venda de llibres des de les cinc parades instal·lades. Com sempre, els paradistes han fet llistes dels llibres més venuts del Sant Jordi del 2018. Així, segons el Racó del Llibre, el títol més venut en llengua catalana ha estat ‘La força d’un destí’, de Martí Gironell; mentre que en llengua castellana el més venut ha sigut ‘La mujer de la ventana’ d’A.J. Finn. Pel que fa a la literatura de no ficció, l’obra més venuda ha estat ‘Operació urnes’, de Laia Vicens i Xavi Tedó. Pel que fa als autors locals, el llibre més popular ha estat ‘Tothom em coneix per la Teresina de Ca l’Espardenyer’, de Teresa Miralles. I per últim, el títol més venut de literatura infantil ha estat ‘Contes de bona nit per a nenes rebels’, d’Elena Favilli i Francesca Cavallo.

Durant tot el dia han desfilat per aquest punt de trobada del Sant Jordi rubinenc autors locals per signar exemplars dels seus llibres. Ha estat el cas de Manuel Velasco, Gracia Pérez, Maite Núñez, Sonia Gonzálex ‘Cuchu’, Jorge Portela, Manuel Velasco, Gracia Péres, Anna Terrat i Marta Gracia.

Les roses grogues, les convidades
Paral·lelament a la venda de llibres, més d’una desena d’entitats sense ànim de lucre han estat venent roses i altres productes. En total, una norantena de parades que venien roses, ja fossin d’entitats, associacions o grups d’estudiants o bé de floristeries de la ciutat. Enguany, la principal novetat ha estat la rosa groga, la gran convidada del Sant Jordi com a reivindicació per la situació política a Catalunya. A l’estand d’Òmnium, per exemple, a mitja tarda ja havien esgotat totes les roses.

Tot i això, res pot amb la rosa vermella, la gran reina de la Diada. Se’n podia trobar de totes les mides, preus i qualitats. Això sí, alguns paradistes s’han queixat perquè algunes parades s’han instal·lat a l’illa de vianants sense tenir autorització per fer-ho.

Activitats infantils, sardanes i visites al campanar
Per complementar tota aquesta activitat, ha tingut lloc una Hora del conte especial, que ha aplegat molts infants a mitja tarda. A més, al solar del Centre Democràtic Republicà s’ha instal·lat un drac de Sant Jordi inflable i al carrer Maximí Fornés s’han instal·lat jocs tradicionals i populars.

D’altra banda, aquelles persones que es van apuntar per visitar el campanar, ho han pogut fer durant tot el dia en grups reduïts. Es tracta de visites guiades que també serveixen per veure de ben a prop el rellotge del campanar, que data del 1911.

Per tancar la tarda, la cobla Els Casanoves ha ofert una audició a la plaça Catalunya, com és habitual durant la Diada de Sant Jordi gràcies a la col·laboració del Foment de la Sardana.

Tot plegat en un ambient magnífica, una temperatura agradable i una jornada cultural única. L’alcaldessa, Ana M. Martínez, també ha volgut participar en la festa: “Esperem que moltíssima gent surti al carrer i gaudeixi d’aquesta festa tan nostra”, i “que sigui un dia de consum de cultura”.
El centre s'ha omplert de persones per comprar llibres i roses i passejar. / M.C.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
La Generalitat accepta cedir la titularitat de l’avinguda de l’Estatut a Rubí
Rebeca, persones de ‘Robí’
Veïns de Rubí i curiositats locals
Rubí Forma ofereix més de 6.000 hores de formació per afavorir la inserció laboral en àrees prioritàries
Protestes dels treballadors d’Abelló Linde contra un pla de reestructuració que preveu nous acomiadaments
La nefasta gestió municipal de l’habitatge a Rubí. Un exemple concret