Oci i cultura
Editorial | 11 de maig de 2018

REDACCIÓ
El passat cap de setmana, la nostra ciutat va acollir el festival Los 40 Primavera Pop, que va aplegar 20.000 persones a l’Escardívol, segons fonts oficials. Un macroconcert amb una vintena d’artistes, alguns dels quals internacionals, que va ser gratuït i que va atraure a l’Escardívol gent de totes les edats, però especialment joves, de Rubí i altres poblacions catalanes. Que el fenomen fans funciona, no és cap novetat. Va ser un èxit rotund. Una proposta d’oci finançada per l’Ajuntament aprovada amb nota per la ciutadania.

Algunes veus demanen saber quant costa exactament el festival a les arques municipals i determinar l’impacte econòmic per a la ciutat, és a dir, el retorn de la inversió en promoció de la ciutat i en la dinamització del comerç local, especialment del sector de l’hostaleria. Una xifra difícil de quantificar. En tot cas, l’executiu local ha apostat per aquest tipus d’oferta d’oci i la resposta, com a mínim pel que fa a l’assistència, és positiva. És una decisió política determinar si aquesta proposta lúdica és una prioritat o no per la ciutat.

Aquesta setmana també s’ha presentat el cartell del RRandom Festival, el conjunt d’actuacions musicals que s’oferiran per Sant Joan i la Festa Major. Aquest sí que ha d’acomplir les expectatives del gruix més ampli de la ciutadania, tot i que, siguem realistes, els rubinencs i les rubinenques no fallen mai per Festa Major i surten al carrer a gaudir de les activitats, els agradi o no el conjunt o l’artista de torn.

Més enllà de l’oci, potser és moment de reflexionar sobre cultura. Com deia el dramaturg Jacinto Benavente, la cultura no és oci, sinó la bona educació de l’enteniment.

La nostra ciutat posseeix una tradició cultural diversa i consolidada i un bon nombre d’entitats culturals que treballen per la promoció de la cultura des de diferents àmbits. En els darrers anys, s’han posat en marxa iniciatives interessants en l’àmbit cultural com el Festival internacional de Fotografia La Nuu o el Festival Internacional de Curtmetratges Infest, entre altres, però encara queda camí per recórrer.

Rubí no disposa d’un pla integral de cultura que planifiqui les accions a dur a terme a curt, mig i llarg termini. Un full de ruta consensuat amb ciutadans i entitats que promocioni la cultura, més enllà del folklore, en una dimensió àmplia, com a factor d’identitat i com a eix vertebrador i cohesionador de la societat.

Un pla que aposti clarament per les polítiques culturals de proximitat, que posi en valor les infraestructures existents, que determini les necessitats futures, que situï al seu lloc el patrimoni històric local i, per descomptat, que permeti una agenda cultural amplia i diversa on totes les expressions artístiques hi tinguin cabuda. Però també que vagi més enllà i tingui com a clar objectiu final avançar cap a una societat més culta i més formada. Només el que sap és lliure. Només la cultura dona llibertat.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
La Generalitat accepta cedir la titularitat de l’avinguda de l’Estatut a Rubí
Rebeca, persones de ‘Robí’
Veïns de Rubí i curiositats locals
Rubí Forma ofereix més de 6.000 hores de formació per afavorir la inserció laboral en àrees prioritàries
Protestes dels treballadors d’Abelló Linde contra un pla de reestructuració que preveu nous acomiadaments
La nefasta gestió municipal de l’habitatge a Rubí. Un exemple concret