L’ordenança per multar els pisos buits es podria aprovar a l’estiu
Actualitat | 16 de maig de 2018

CRISTINA CARRASCO
L’equip de govern està enllestint una nova ordenança que regularà la verificació d’habitatges buits, una norma que permetrà conèixer exactament quants pisos estan desocupats a la ciutat amb l’objectiu de poder reincorporar el màxim possible al mercat immobiliari. La nova ordenança, que es podria aprovar aquest mateix estiu, contemplarà sancions per als grans tenidors de pisos buits, bancs i entitats financeres, que sense una causa justificada no els posin al mercat.

Segons les dades que disposa el consistori, obtingudes a partir del padró d’escombraries, a Rubí hi ha 4.428 pisos buits, 776 dels quals són propietat d’entitats bancàries. D’aquests quasi la meitat són propietat del BBVA (379) i la Sareb (196). Aquestes dades no són del tot exactes, ja que pot incloure un nombre indeterminat d’habitatges que realment no estan en desús. Seria el cas d’aquells que tenen llogaters sense empadronar, que es fan servir per familiars dels propietaris, que formen part d’una herència compartida o que formin part d’una promoció immobiliària sense finalitzar, entre altres situacions anòmales.

La nova ordenança permetrà disposar de dades més ajustades a la realitat. Segons la regidora d’Habitatge, Marta García, “amb aquesta nova ordenança podrem filar molt més prim i obrim la porta a sancionar els grans tenidors de pisos buits”.

Tot i això, l’alcaldessa, Ana M. Martínez, i la regidora han insistit que el govern local continuarà apostant per la mediació abans de recórrer a les multes econòmiques. Per García, la mediació “dona molts bons resultats i l’experiència en altres municipis demostra que la via sancionadora no és efectiva”.

La nova ordenança ja està redactada i es troba en període d’exposició pública. Fins al 25 de maig els rubinencs poden fer aportacions o suggeriments al document. En concret, poden fer aportacions en relació als problemes que es pretenen solucionar amb l’ordenança, sobre la necessitat i oportunitat de la seva aprovació, sobre els objectius de la norma i sobre les possibles solucions alternatives reguladores i no reguladores.

Les peticions es poden enviar per correu electrònic a l’adreça habitatge@rubi.cat.
L'alcaldessa i la regidora d'Habitatge. / C.C.
“No hi ha cap família que necessiti habitatge i no en tingui”
La màxima responsable municipal, Ana M. Martínez, ha fet un balanç positiu de les polítiques d’habitatge de l’executiu local, que ha recordat que són una de les línies estratègiques de l’acció de govern. En aquest sentit, Martínez apunta que “des de l’inici del mandat vam fer nostre el principi cap llar sense família i cap família sense llar i avui ja podem explicar que hem assolit la xifra marcada com a objectiu mínim del mandat: el miler de pisos”.

Segons la primera edil, el parc d’habitatge social actualment és de 1.092 pisos. Entre aquests, ha detallat que 327 són habitatges socials públics, 85 són pisos de bancs cedits al lloguer social i 66 són habitatges de la borsa de mediació de lloguer social. Els 720 restants corresponen als pisos on viuen les famílies que actualment reben ajudes de lloguer. D’aquests, 106 són casos que s’inclouen en més d’una categoria.

Martínez ha ressaltat que “potenciar la vessant d’Oficina d’Habitatge de Proursa i apostar per la mediació amb els bancs està donant els resultats esperats sense haver de fer despesa econòmica”.

En aquest sentit, ha assegurat que “ara mateix a Rubí no hi ha llista d’espera per emergència. No hi ha cap família que necessiti habitatge i no en tingui”.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
La Generalitat accepta cedir la titularitat de l’avinguda de l’Estatut a Rubí
Rebeca, persones de ‘Robí’
Veïns de Rubí i curiositats locals
Rubí Forma ofereix més de 6.000 hores de formació per afavorir la inserció laboral en àrees prioritàries
Protestes dels treballadors d’Abelló Linde contra un pla de reestructuració que preveu nous acomiadaments
La nefasta gestió municipal de l’habitatge a Rubí. Un exemple concret