Pobresa infantil
El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha fet públic un informe sobre el programa d’ajuts individuals de menjador a la comarca, en el marc de la jornada ‘Pobresa en la infància. Situació i reptes al Vallès Occidental’. Un informe que torna a posar sobre la taula unes dades esfereïdores i que confirmen la cronificació de la pobresa: un 15% dels infants de la comarca viuen en situació de pobresa per la problemàtica situació de les seves famílies. Un 20% de les famílies sol·licitants de beca menjador el curs passat no tenien cap ingrés. La mitjana de les famílies sol·licitants de beques tenen una renda de 7.400 euros anuals, molt per sota dels 13.070 euros anuals que fixa el llindar de la pobresa, i tot i això només un 12% reben una beca del 100% per cobrir la totalitat del cost del menjador dels seus fills i filles. A més, la jornada intensiva als instituts i l’eliminació dels menjadors en aquests centres de secundària ha ocultat un greu problema: no s’està garantint la suficiència alimentària als infants que arriben a l’ESO.

És evident que, com demanen des del Consell Comarcal, cal treure el requisit de risc social per poder obtenir un ajut de menjador del 100%. Si una família està per sota del llindar de la pobresa, ha de poder rebre una beca íntegra i no esperar a situacions de desemparament total per concedir-la.

Segons les últimes dades de l’ONG Save the Children, gairebé 350.000 menors estan en situació de pobresa a Catalunya, un de cada quatre. Els infants són el col·lectiu més afectat per la manca de recursos econòmics i, evidentment, és el grup que rep menys ajudes socials.

Les conseqüències de la pobresa en els menors són conegudes i afecten directament el seu desenvolupament físic, emocional i cultural. Educació, sanitat, habitatge, oci... la pobresa castiga totes els àmbits de la vida dels infants i incrementa exponencialment la seva vulnerabilitat com a possibles víctimes d’agressions, maltractaments o abusos sexuals.

Les ajudes socials com ara les beques menjador, que haurien de garantir les necessitats bàsiques alimentàries, són efectives per fer front al dia a dia immediat, però no són la solució per reduir o acabar amb una desigualtat que marcarà els infants al llarg de tota la seva vida. La inversió social en la lluita contra la pobresa infantil és imprescindible i urgent. Aquests infants d’avui formaran part de la societat de demà. El nou govern de l’estat ha anunciat la creació d’un alt comissionat per a la lluita contra la pobresa infantil. Cal la implicació real de totes les administracions per reduir aquesta fractura social si volem gaudir en el futur d’una societat millor.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
“Volem impulsar un govern que s’alimenti de les veus de la ciutadania i no amb un alcalde que fa el que vol”
El mític grup La Unión se suma al cartell del RRandom Festival
Més de mig miler de persones surten al carrer per dir que Rubí vol acollir
“La ciutat ofereix una imatge de decadència des de fa molts anys que ha tocat fons, és el moment del canvi”
El POUM, l’habitatge, la mobilitat i les urbanitzacions centren el debat electoral
Les AMPA i les AFA demanen al consistori reformular les subvencions dels Casals d’Estiu