El PSC tira endavant el Pla d’inversions amb C’s i els regidors no adscrits
ERC, ICV i CDC voten en contra de la proposta, mentre que l’AUP i VR opten per una abstenció
Actualitat | 9 de juliol de 2018

MARTA CABRERA
El Pla d’Inversions 2018, de 7,7 milions d’euros, ha estat finalment aprovat aquest dilluns al matí amb 13 vots a favor, 3 abstencions i 8 vots en contra. El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) finalment ha aconseguit tirar endavant el document després que l’hagués retirat en el darrer Ple ordinari perquè no tenia prou suports. Tots els grups municipals de l’oposició, Ciutadans inclòs, van lligar la negociació del Pla a l’inici d’un procés participatiu pel Parc de Ca n’Oriol. Davant d’aquesta situació, el govern, format pel PSC i el regidor no adscrit Sergi García, va decidir la setmana passada fer marxa enrere i iniciar un procés de participació ciutadana per la reforma del Parc de Ca n’Oriol. El divendres, C’s i el PSC van anunciar que havien arribat a un acord per aprovar el Pla d’inversions.

Pel portaveu socialista, Rafael Güeto, “el Pla és molt important per la ciutat perquè contempla inversions molt necessàries” i afirma que el document “recull propostes aprovades al Ple”.

Per la seva banda, el portaveu de C’s, José Abadías, s’ha mostrat satisfet que el govern hagi iniciat un procés participatiu al parc de Ca n’Oriol i destaca les inversions en l’Escola d’Educació Especial de Ca n’Oriol, l’ampliació del pont de Cova Solera, l’arranjament dels Nius o el canvi de lluminària led en alguns polígons, i afirma que “no es pot paralitzar la ciutat”.

La regidora no adscrita M. Dolores Marín també ha justificat al Ple el seu suport al document, defensant que “el Pla contempla moltes mocions aprovades en sessions plenàries”.

Molt més crítiques han estat la resta de formacions polítiques, tot i que no totes hi han votat en contra. L’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) i Veïns per Rubí (VR) s’han abstingut. El portaveu de l’AUP, Jordi Muntan, creu que s’ha malgastat una “bona oportunitat” per aprovar un document amb més consens polític, reconeix que s’han tingut en compte diverses propostes de l’Alternativa i que “alguns projectes estan bé”, però considera que el Pla d’inversions “fa olor de populisme i clientelisme per buscar vots fàcils”.

El portaveu de VR, Antoni García, creu que només s’haurien d’haver portat a Ple les propostes que tenen “un projecte redactat i que són d’ampli consens”, ja que la resta són “xecs en blanc a un govern que ha demostrat que no els mereix”.

En contra de la proposta han votat Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) i Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). El portaveu d’ERC, Xavier Corbera, ha afirmat que “algunes inversions són necessitats evidents”, però troba a faltar altres partides i creu que “el govern no ofereix garanties a l’hora de complir el que recull el document”.

Per la seva banda, Iniciativa ha criticat que no hi hagi cap inversió relacionada amb habitatge públic: “No hi ha ni un sol euro en construcció d’habitatge ni en compra de sòl”, en paraules de la portaveu ecosocialista, Ànnia García, que també ha lamentat que el govern “menystingui l’oposició”, convocant el Ple de forma urgent divendres per un dilluns al matí.

El més crític amb el govern, com acostuma a ser habitual darrerament, ha estat Víctor Puig, el regidor de CDC, que aquest cop també ha carregat contra els regidors que han donat suport al PSC, als quals ha qualificat de “comparsa, ‘pagafantes’ i ‘tontos’ útils”. Puig creu que el Pla d’inversions servirà per “pagar la campanya electoral socialista” i lamenta que no s’hagi proposat cap gran transformació de ciutat, sinó “petites inversions”.
El Pla preveu una inversió de més de 7 milions d’euros durant aquest any. / M.C.
Inversions de més de 7 milions d’euros el 2018

El Pla d’inversions 2018 aprovat inclou un seguit d’obres que s’executaran durant aquest exercici, algunes de les quals són reivindicacions històriques i propostes que s’han aprovat al Ple. És el cas de l’ampliació del Centre Especial d’Educació Especial de Ca n’Oriol (237.313 euros) o l’arranjament de la zona dels Nius (322.023 euros).

Altres projectes destacables són les inversions a Castellnou, Can Barceló, Can Solà, Can Mir i Vallesparc (726.000 euros), la millora de les voreres als carrers Lourdes i Lorca (534.064 euros) o les obres de millora al cementiri (366.737 euros).

Pel que fa als equipaments esportius, s’enduen un bon percentatge de la inversió del 2018. El trasllat de les pistes del Club Petanca Santa Rosa de Ca n’Oriol a Can Rosés suposa una inversió de 202.116 euros, l’ampliació de l’skatepark, 373.511 euros, les millores al pavelló de La Llana, 165.920 euros, la nova coberta tèxtil de les pistes de Cova Solera, 293.333 euros, i uns vestidors provisionals a l’estadi 25 de Setembre (164.000 euros).

Pel que fa a la resta d’equipaments, la reforma del Mercat per encabir un nou operador té una inversió de 244.708 euros. Al Rubí Forma s’hi invertiran 377.271 euros per reformar la planta baixa i a l’Antiga Estació, 492.751 euros.

A banda, es traslladarà el Servei Local de Català al Mercat (380.800 euros), es reformarà la comissaria de la Policia Local (208.479 euros), s’instal·larà il·luminació led a Cova Solera i Can Jardí (700.000 euros) i s’ubicaran càmeres de videovigilància al Pinar, als accessos a les urbanitzacions i a les dependències de la Policia Local (320.000 euros).

Redacció de projectes pel 2019
A banda d’aquests i altres projectes que està previst que s’executin el 2018, el Pla incorpora partides per redactar projectes que és previst que es tirin endavant durant el 2019, però que caldrà aprovar en el proper exercici.

És el cas de la reforma dels carrers Francesc Macià i avinguda Europa, dels carrers Lumière, Montserrat i Cadmo i la reforma de la plaça d’Anselm Clavé.

També es redactaran projectes d’ampliació del Cementiri, d’un nou Ajuntament, de l’Escola d’Hostaleria, d’una Zona Esportiva a Cova Solera i del trasllat de la Deixalleria, d’uns vestidors i un local social a l’estadi 25 de Setembre i del canvi de gespa a l’estadi de Can Rosés, entre altres. En total, el Pla suposa una inversió de 7.789.815,66 euros.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Polèmica entre Rubí i Sant Cugat per la ubicació de l’hospital
Deu dones de B Braun Rubí promouen la ciència i la tecnologia a les escoles
Seguiment desigual de la vaga general convocada pel judici
Dispositiu policial a la zona d’oci de Sant Cugat
Troben una nova plantació de marihuana a Rubí
L’AUP vol reconvertir l’antic camp de golf en un parc