L’última gran masia
Articles d'Opinió | 20 de juliol de 2018

Pere Bel. Membre del G.C.M.R.
Situada en el centre de Rubí, en el carrer Sant Cugat, 32, l’última gran masia de Rubí, coneguda com a Cal Ferro, està actualment en restauració. El seu mot procedia de Miquel Claverí, de qui es deia que era fort com un ferro perquè va construir el pont de Can Claverí amb grans pedres.

En Miquel Claverí tenia dos fills que, a mitjans de segle XIX, van poder comprar la casa i la van engrandir. La masia data del S. XVIII. Els elements més característics d’aquest immoble es respectaran, com ara la distribució de la casa, el menjador amb la seva capelleta, les rajoles de la cuina de principis del S. XIX. També se salvarà el gran safareig veïnal i el pou que allà s’hi troba, així com la cavallerissa, amb la menjadora pels cavalls.

El celler, amb prop de 30 bótes de 100 litres, produïen tota mena de vins. Encara hi ha els dos cubs de trepitjar el raïm, amb rajoles del segle XVIII i la premsa del raïm, fabricada en un taller de Rubí. Destaquen en el pati, les arcades dels balcons de les cambres dels jornalers. En el pis superior, es manté la distribució de les cambres, de la típica masia catalana, amb un gran vestíbul central. Les parets més antigues estan construïdes amb totxos de tres polsades, mentre que els totxos estàndard són de dos, amb precioses arcades, que es deixaran vistes. També es mantindran els cairons quadrats del paviment. Cal agrair als nous propietaris de la masia els esforços i sensibilitat que voluntàriament estan demostrant en restaurar i conservar una part del nostre patrimoni amb l’ajut dels millors tècnics. El celler el convertiran en botiga, i la resta en habitatge.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Una persona perd la vida en un incendi a un pis del carrer Joan Maragall
Les obres, lema de les festes del carrer Sant Jaume
El CAP Anton de Borja, en obres
Protecció Civil de la Generalitat activa l'Alerta del Pla INUNCAT per pluges intenses aquesta tarda a qualsevol punt del territori
Canvi de junta en el Club Patinatge Artístic Rubí
Reconeixement als alumnes rubinencs que han tret millor nota a la Selectivitat