L'espai públic de tots
Aquest dissabte, Rubí acull la Fira del Joc i de l’Esport al carrer, una activitat que aquest any arriba a la seva 20a edició. Es tracta d’una activitat que reivindica el dret dels infants a gaudir de l’espai públic per poder jugar en un entorn segur i saludable. Pràcticament tots els municipis treballen en aquesta direcció, ja que no és fàcil trobar espais urbans en els quals els infants puguin desenvolupar els seus jocs amb tranquil·litat i sense perills. Un d’aquests espais són els parcs infantils, autèntics punts de trobada intergeneracional, que fomenten la convivència i la interrelació entre els nens i nenes que viuen en un mateix entorn.

Les ciutats i els pobles han de garantir que els nens tinguin, a prop del seu entorn, espais d’aquestes característiques per contribuir al seu desenvolupament i que aquests es trobin en bon estat.

Els infants no només necessiten parcs per jugar, també necessiten altres espais, com ara pistes per poder practicar esports de pilota o camins naturals accessibles, per exemple. En el cas de les pistes, donada la popularitat dels esports que es practiquen amb pilota (futbol, bàsquet, etc.) es fan absolutament imprescindibles i, en cas que no n’hi hagi, produeixen un problema en els usos de l’espai públic. És per exemple el cas de la plaça Doctor Guardiet, un espai diàfan en el qual està prohibit jugar amb pilota. No obstant això, la prohibició no es respecta mai i cada tarda desenes de nens i nenes juguen a futbol a la plaça. Són moltes les ocasions en què les pilotes es barregen amb les sortides i les entrades dels serveis fúnebres, un fet que evidentment provoca queixes i que fins i tot ha fet necessari la intervenció policial en alguna ocasió puntual. Els infants tenen dret a jugar a l’espai públic, però amb respecte i convivència amb la resta de veïns de la ciutat i també amb la resta dels infants. És per això que cada parc i plaça té, o hauria de tenir, habilitats uns usos determinats.

L’administració pública té l’obligació d’afavorir la bona convivència en l’espai públic, un dels elements cohesionadors de la societat, però al final és la mateixa ciutadania qui ha de fer un bon ús de les zones comunes. El civisme, el respecte per allò que és de tots i a la vegada per la resta de conciutadans, les relacions intergeneracionals i la bona educació són imprescindibles per a conviure en els carrers. Tothom té drets però també deures.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Marxa pels carrers de la ciutat coincidint amb la vaga general
Un miler de persones es concentren contra la sentència del Tribunal Suprem a Rubí
El centre s’omplirà dissabte d’art i pagesia amb la 25a Fira de Sant Galderic
Crida de les entitats sobiranistes a participar a la Marxa per la Llibertat
FGC obrirà un nou espai expositiu per mostrar trens històrics
La Síndica de Rubí lamenta la condemna i demana una solució política al conflicte