Louisa Raluy: “La meva germana i jo som les úniques directores de circ d’Europa”
Cultura | 21 de setembre de 2018

LARA LÓPEZ
El Circ Raluy Legacy aterra a Rubí durant cinc dies per presentar la seva nova producció: ‘#Themagicformula’, que els rubinencs podran gaudir del 26 al 30 de setembre a Can Fatjó. El nou espectacle és un còctel de màgia, emoció i destresa amb components del circ més clàssic barrejats amb disciplines innovadores. Louisa Raluy serà l’encarregada de portar la màgia i les grans il·lusions davant el públic rubinenc.

-Quines novetats podrem trobar a ‘#Themagicformula’ respecte a altres espectacles anteriors del Circ Raluy Legacy?
-Es tracta d’un espectacle completament renovat, un espectacle per adults que cap nen hauria de perdre’s. Un dels ingredients principals de l’espectacle és la màgia i les il·lusions. També hi ha molt de riure, atraccions impactants. Per exemple, comptem amb artistes internacionals com la Troupe L’Habana, un grup d’artistes cubans que fan salts de risc en un gronxador rus, el contorsionisme del Trio Lipstick o l’acrobàcia en barres fixes del bielorús Pasha Voladas, per exemple. Hi ha tots els components per passar dues hores inoblidables!

-Durant la teva trajectòria, has demostrat que la teva especialitat eren les acrobàcies aèries, però ara canvies de registre per enfocar-te en la màgia. En el circ els artistes acostumen a ser tan polivalents?
-Com el circ és de la nostra família, anem intercanviant les disciplines més o menys cada dos anys, coincidint amb la preparació d’un nou espectacle. Els dos anys anteriors havia fet disciplines aèries i enguany he optat pel món de la màgia. Les meves filles, Niedzela i Emily, feien patins acrobàtics anteriorment i ara fan un número de monocicle. La meva germana, Kerry, ha passat de les cintes aèries al transformisme. Cada membre de la família fa diferents disciplines. Jo he practicat altres disciplines a banda de l’aèria i la màgia: funambulisme, números visuals, etc.

-Com a dona directora i artista dins el món del circ, creus que és un àmbit on es discrimina les dones respecte als homes?
-Al nostre circ les directores som la meva germana i jo. Si les dones ens fem respectar i lluitem pel que volem, tirem endavant. Hi ha moltes dones al circ que es destaquen en diferents àrees, hi ha hagut grans trapezistes com la Pinito del Oro. La Kerry i jo som les úniques directores de circ d’Europa... Nosaltres no ens hem sentit discriminades com a directores per ser dones. Una posició de directora és d’una gran responsabilitat i requereix molt esforç i treball i cadascú ho porta segons el seu caràcter i personalitat, no crec que influeixi el sexe de la persona.

-Com has viscut el fet de treballar juntament amb els teus familiars en el món del circ? Sou molt exigents i crítics entre vosaltres?
-Ens sentim molt bé treballant junts. Cadascú té la consciència suficient per saber què ha de fer, preferim respectar i no criticar el treball dels altres.

-Una de les particularitats del Circ Raluy Legacy és la presència de carruatges retro de principis de 1900.
-Són carruatges característics del circ dels anys 30, que va ser l’època daurada de l’activitat circense. Aquests estan completament restaurats per la família, que ens encarreguem del seu manteniment i que han sobreviscut al pas del temps. Nosaltres restaurem i conservem el circ tal com era als anys 20, 30, 40, quan el circ era el major espectacle del món.


-Quina ha estat la reacció del públic durant els primers dos mesos de gira?
-Tot l’estiu hem tingut un èxit aclaparador, hem aconseguit una afluència de públic massiva i estem súper contents!
Louisa Raluy, durant una actuació. / Dani Llaó
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
La desapareguda masia de Can Claverí
Previsió de calor extrema coincidint amb la Festa Major de Rubí
Alba Garcia guanya el Premi Miquel Segura de recerca amb un treball sobre la dona i l’esport
“És un honor ser el pregoner de les festes de la ciutat que m’ha vist créixer i amb la qual m’identifico”
El foc i la música protagonitzen la tradicional revetlla de Sant Joan a l’Escardívol
Nus-os, una mostra de 7 joves artistes sobre el cos i les emocions