Nova mobilitat
El nou concepte de mobilitat sostenible i la proliferació d’aparells elèctrics més sostenibles i econòmics està suposant una revolució en la forma que tenen els ciutadans de desplaçar-se per les ciutats. Parlem de les bicicletes –amb o sense motor elèctric– o els patinets –de mida reduïda o de mida gran– i aparells similars.

Cada vegada més, la ciutadania opta per utilitzar aquests vehicles de mobilitat personal per fer els desplaçaments diaris. Es tracta de trajectes habitualment curts que permeten a l’usuari estalviar temps i prescindir del vehicle de motor o del transport públic. Rubí, com la resta de ciutats, no s’escapa a aquesta nova lògica de la mobilitat urbana, que si bé representa un nou model de mobilitat també suposa un nou perill per als vianants.

Fa uns dies, el Ple es va comprometre a desenvolupar un reglament per tal de començar a regular per on poden o no circular aquests vehicles i com ho han de fer. De forma paral·lela, la Direcció General de Trànsit (DGT) té previst desenvolupar un reglament i modificar la Llei de seguretat viària per donar cobertura jurídica als vehicles i que tinguin unes normes bàsiques.

Altres ciutats ja s’han avançat i tenen normatives relacionades amb aquest tipus de vehicles. Per exemple, a Barcelona el 2017 es van equiparar els patinets elèctrics amb les bicicletes i per tant aquests no poden circular per la vorera. Des del setembre, el consistori barceloní va anunciar que començaria a multar aquests vehicles de mobilitat individual que circulessin per les voreres. A València, per exemple, podran circular pels carrils, els ciclocarrers i les zones de 30 km/h i hauran de portar llum i timbre.

Sobre l’ús del casc també hi ha divergències, alguns d’aquests municipis tenen l’obligatorietat en tots els vehicles i altres només en el cas dels vehicles més grans.

En qualsevol cas, a Rubí caldrà desenvolupar un reglament adequat a les característiques de la ciutat i especialment tenir en compte que la xarxa de carrils bici és més aviat escassa i està més enfocada al lleure que no pas a la mobilitat urbana.

D’altra banda, els reglaments s’han de desenvolupar per fer-los complir i això no sempre succeeix. Actualment, a la zona de l’illa de vianants, cada dia circulen un bon nombre de bicicletes, tot i que està prohibit que ho facin, amb el consegüent perill per als vianants.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
L’Ajuntament repartirà ‘clakis’ gratuïts per fomentar el reciclatge d’oli de cuina
Preocupació ciutadana per l’expansió de la vespa velutina pel municipi
L’assemblea del PSC local aprova la llista del partit per a les eleccions municipals del 26 de maig
Irregularitats i incompliments del camp de golf de Can Sant Joan
Beret, Lola Índigo, Danny Ocean, Aitana i Ana Guerra, entre els artistes del Festival Primavera Pop
Ana M. Martínez omple La Sala en la presentació de la seva candidatura amb Miquel Iceta