Un petit cultiu de blat i guixes retorna Can Xercavins a l’Edat Mitjana
Es tracta d’un estudi que pretén recol·lectar dades sobre la vida dels pagesos vallesans
Actualitat | 2 de novembre de 2018

REDACCIÓ
L'estudi experimental es farà durant el proper any a Can Xercavins.
Un estudiant sabadellenc de la Universitat de Barcelona, Ferran Ruz, impulsarà durant el proper any un petit cultiu de blat i guixes -un tipus de llegum- a Can Xercavins com a part d’un estudi d’arqueologia experimental. Amb el suport del Museu de l’Esquerda (Osona), del pagès rubinenc Francesc Bancells, de la Unió de Pagesos i de la masia de Can Xercavins, Ruz pretén observar la productivitat que presenten aquestes plantes en relació al clima, fongs o males herbes que puguin aparèixer i comprar-ho amb les productivitats que s’obtenen normalment amb les varietats actuals.

D’aquesta forma, els resultats serviran per fer aproximacions sobre la superfície de sòl que necessitava una família vallesana durant l’Alta Edat Mitjana per poder subsistir en relació a les rendes o censos que havien de pagar o a les possibles pèrdues per mala collita. La informació que es podrà extreure del camp donarà una aproximació de la vida pagesa vallesana durant aquella època, recuperant la memòria d’un percentatge molt important de la població oblidat per la historiografia.

El petit cultiu consistirà a sembrar varietats vegetals antigues, fertilitzar amb fems provinents de ramaderia ecològica i utilitzar un mètode el més proper possible al què s’utilitzava durant l’Edat Mitjana, amb sembra, control i recol·lecció manuals.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
L’Ajuntament repartirà ‘clakis’ gratuïts per fomentar el reciclatge d’oli de cuina
Preocupació ciutadana per l’expansió de la vespa velutina pel municipi
L’assemblea del PSC local aprova la llista del partit per a les eleccions municipals del 26 de maig
Irregularitats i incompliments del camp de golf de Can Sant Joan
Beret, Lola Índigo, Danny Ocean, Aitana i Ana Guerra, entre els artistes del Festival Primavera Pop
Ana M. Martínez omple La Sala en la presentació de la seva candidatura amb Miquel Iceta