L’AUP denuncia la situació de les Torres Massana: abocaments, animals de granja i edificis en runes
Dues de les tres torres són de propietat municipal i estan dins del catàl·leg de patrimoni
Política | 6 de novembre de 2018

MARTA CABRERA
L’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) ha carregat per enèsima vegada contra l’Ajuntament per la gestió del patrimoni local, aquesta vegada per l’estat ruïnós de les Torres Massana: “Aquest mandat hem aprovat ja tres mocions sobre patrimoni i no s’ha complert cap ni una, no sabem si és que l’equip de govern no li dona importància al patrimoni o directament que no saben que fer-ne amb ell”, ha explicat el portaveu de la formació, Jordi Muntan.

El portaveu de la formació considera que el consistori és “qui té el patrimoni més descuidat de la ciutat, aquestes torres, els antics cinemes, la casa de la plaça del Doctor Pearson... algun dia algú haurà de prendre decisions i redactar un pla de restauració de patrimoni, perquè cada vegada es degrada més”. La proposta de l’AUP és “rehabilitar el patrimoni amb un calendari i sobretot tenir un projecte al darrere”. En relació a les Torres Massana, a més, la formació denuncia que l’estat actual provoca una situació de degradació en un entorn on hi ha una escola.

Dues cases en ruïnes i una ocupada
Les cinc construccions que van acabar donant nom al barri de Les Torres es van construir el 1920 per iniciativa dels Massana, una família benestant de Barcelona. Eren cases de segona residència d’estil racionalista alemany i a la finca hi van construir jardins, piscines i pistes de tenis. Més tard, durant la Guerra Civil, es van fer servir per acollir infants refugiats i amb el triomf dels nacionals, durant una temporada, es van allotjar membres de la Legió Còndor nazi.

Actualment, una d’elles és un restaurant, mentre que l’altra acull l’escola Torre de la Llebre. Les altres tres, la Torre Salduba o Torre Giner, la Casa Massana i la Casa Arís, estan abandonades o s’hi han instal·lat ocupes.

La llei estableix que les administracions locals han d’assumir les propietats de les zones verdes fixades en els plans d’ordenació urbanística. Per aquest motiu, l’Ajuntament ha hagut d’assumir les tres propietats a través de l’expropiació forçosa.

La Torre Salduba, just davant de l’escola Torre de la Llebre, va ser la primera que va comprar l’Ajuntament i es va gastar més de mig milió d’euros per rehabilitar-la. El 2010 es va iniciar un projecte i l’edificació es va convertir en un Centre d’Energies Renovables, amb plaques solars i caldera de biomassa. El projecte va finalitzar pocs anys després i l’edifici va quedar tancat. Durant la campanya per les municipals, el Partit dels Socialistes de Catalunya va proposar convertir-lo en un espai jove amb bucs d’assaig, però han passat gairebé quatre anys i la finca continua en estat ruïnós, l’edifici està tapiat, amb tanques provisionals, i a més conté un abocador de runa al pati.

L’adquisició de les altres dues torres és més recent. El 2014, l’Ajuntament va comprar per 1,5 milions d’euros una de les dues, va expulsar-ne els ocupes –que van marxar a la torre del costat– i la va tapiar. L’edifici segueix en ruïnes i a la finca hi ha instal·lada una granja d’animals, amb dos porcs, un ase, cabres, ovelles i xais, animals que cuiden els ocupes de la segona torre. En el cas d’aquest segon edifici, que està habitat per ocupes des de fa anys, l’Ajuntament té una petita part de la propietat i està previst que en els propers mesos acabi adquirint totalment la torre.

Les Torres Salduba, Casa Arís i Casa Massana estan incloses dins les Torres Massana i per tant, catalogades com a edificis d’interès específic i amb nivell de protecció ambiental.
A la finca de les Torres Massana hi ha diversos porcs, ovelles, cabres i fins i tot un ase. / Mariona López
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Confinat un grup de 3r de Primària i un de 1r d’ESO de l’Escola Ribas
Es detecten una seixantena de positius per coronavirus durant el cribratge massiu
Tanquen dos grups de l’institut La Serreta per coronavirus
Rubí té 235 pisos de grans tenidors que fa més de dos anys que estan buits
Un grup de l’Escola 25 de Setembre no ha pogut començar el curs pel positiu d’un alumne
Confinen un segon grup de l’Escola 25 de Setembre