L'aigua que ens ve
El dijous de la setmana passada, Rubí va patir un dels episodis plujosos més importants dels darrers anys. La pluja que va caure en poques hores i amb molta intensitat va provocar greus inundacions: tres famílies han hagut de marxar de casa seva i no saben quan podran tornar i les urbanitzacions han registrat una cinquantena d’incidències. Només cal donar un tomb per aquestes zones per veure el mal que ha fet l’aiguat: murs que han cedit, esllavissades, arbres caiguts, fang als carrers, cotxes espatllats, etc.

Al clima Mediterrani són freqüents els episodis de pluges fortes durant la tardor, però hi ha factors que estan alterant la seva potència. L’elevada temperatura del mar durant aquests mesos és un dels motius que els experts esgrimeixen per explicar l’origen de les pluges torrencials dels darrers dies. Una hipòtesi que està estretament relacionada amb el canvi climàtic i l’escalfament global, un fet que ja ningú té la gosadia de refutar. Només cal escoltar la veu dels experts que, després d’analitzar les estadístiques meteorològiques durant els darrers anys, alerten que els episodis de pluja torrencial seran cada vegada més freqüents i aniran lligats a períodes de grans sequeres.

En l’episodi de dijous, Rubí va patir molt, es van inundar múltiples carrers i carreteres, hi va haver esllavissades, es van inundar cases a les urbanitzacions i al centre, es va suspendre el transport públic, es van tancar els equipaments municipals i la ciutat va arribar al col·lapse. Per sort, ningú va resultar ferit i tot es redueix a desperfectes materials.

Va ser una pluja excepcional, però tots els indicadors apunten que en els pròxims anys ho deixarà de ser. La pregunta és, està Rubí preparada pels aiguats? Ens temem que la resposta és negativa. La reacció dels Serveis d’Emergència va ser immediata, pràcticament impecable, tot i que ara caldrà restablir la normalitat, especialment a les urbanitzacions, un aspecte en què l’Ajuntament de moment no està a l’altura de les expectatives dels afectats, que se senten abandonats per l’administració.

Però la situació geohídrica de Rubí és molt complicada. La construcció voraç i descontrolada de la segona meitat del segle XX a la ciutat fa que hi hagi nombrosos habitatges instal·lats en zones inundables com lleres de rierols i torrents, en terrenys de molt pendent, construccions properes a barrancs... i és l’administració qui té la responsabilitat de vetllar per la seguretat d’aquests ciutadans.

Cal prestar molta més cura i atenció al bon manteniment de les lleres dels torrents i les rieres i de la xarxa de clavegueram, analitzar els factors i les causes de les inundacions i esllavissades i actuar en conseqüència. I en paral·lel, cal iniciar un treball conjunt en l’àmbit local per abordar els problemes que es puguin derivar del canvi climàtic. No fer-ho ja, després de l’avís del 15 de novembre, seria una irresponsabilitat en una ciutat que encara té molt fresca a la memòria la tràgica nit del 25 de setembre del 1962.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Nova manifestació contra el centre de menors estrangers no acompanyats
El PSC exigeix a la Generalitat que dialogui amb l’Ajuntament i no prengui decisions unilaterals en referència al centre de ‘menes’
“Volem impulsar un govern que s’alimenti de les veus de la ciutadania i no amb un alcalde que fa el que vol”
“Per a nosaltres, és molt important la rotació dels aparcaments”
L’Escardívol es mou al ritme de Los 40 Primavera Pop
El col·lectiu immigrant reivindica el dret a votar