Ni una més
Editorial | 30 de novembre de 2018

REDACCIÓ
Des de principis d’any, 44 dones han estat assassinades per violència masclista a l’estat espanyol, sis a Catalunya. 44 vides truncades que tràgicament evidencien que la violència de gènere continua enquistada a la societat. Els avanços, si és que n’hi ha, no es perceben encara.

Rubí, com tantes altres ciutats, s’ha sumat de nou a la celebració del Dia Internacional per l’eradicació de la Violència Masclista, una jornada per conscienciar la població que en la lluita per acabar amb aquesta xacra social ens hem d’implicar tots. No es pot mirar cap a un altre costat ni fer veure que no és cosa nostra.

La llei estatal contra la violència masclista ja té 14 anys, però les dades han demostrat que la legislació és insuficient per acabar amb aquest tipus de violència. És necessària més prevenció, més recursos i més suport a les dones per lluitar contra la violència de gènere, per ajudar-les a trencar el seu silenci, perquè no tinguin por, perquè no se sentin soles ni culpables. I cal fer-ho des de tots els àmbits i estaments socials.

És inadmissible que la justícia banalitzi la violència contra les dones, i a la memòria recent, en tenim exemples com el cas de ‘la manada’ o el de Lleida. Les administracions tenen molt a fer encara, però el conjunt de la societat, i molt especialment els homes, s’han de comprometre en la causa.

De les sis dones assassinades a Catalunya des de principis d’any, només una s’havia atrevit a denunciar la violència que patia, les amenaces, provades policialment, a les quals era sotmesa. L’ordre d’allunyament dictada per la justícia no va servir de res. El sistema va fallar.

Cinc de les sis dones assassinades a Catalunya tenien fills, alguns d’aquests menors d’edat. Infants i adolescents que ara s’han quedat sols. Només fa tres anys que la llei es va modificar i va incloure els menors en els protocols de protecció a les seves mares i es van fixar ajuts per aquells que es queden orfes quan les progenitores són assassinades.

Queda molt per fer. I cada dia ha de ser 25 de novembre, fins que no faci falta reivindicar res. No en volem ni una més.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
El Celler acollirà una festa de Cap d’Any amb dos ambients musicals
Veïns del camí de les Martines, desesperats per la falta de manteniment del carrer
En Comú Podem Rubí, la proposta dels comuns com a nom de la candidatura
El rubinenc Aleix Bueno, 4t al Campionat de Catalunya de kàrting júnior
El túnel de llum protagonitza l'encesa de l'enllumenat de Nadal a Rubí
El Grup Oftalmològic Tres Torres ofereix revisions gratuïtes a l’Antiga Estació per prevenir el glaucoma i la degeneració macular