El Ple demana l’abolició de la monarquia i l’absolució dels líders independendentistes
Política | 30 de novembre de 2018

MARTA CABRERA
La sorpresa del Ple de novembre, que es va celebrar ahir a la tarda, va ser l’aprovació d’una moció que demana l’abolició de la monarquia i la reprovació de Felip VI i una segona moció que exigeix la retirada de tots els càrrecs contra els líders polítics i civils de l’independentisme, tant els que estan a la presó com els que estan exiliats. En tots dos casos, l’absència dels regidors no adscrits M. Dolores Marín i José M. Mateo va ser clau per tal que les dues propostes tiressin endavant.

La moció demanant l’abolició de la monarquia va ser presentada per l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) i va comptar amb el suport d’ERC, ICV i CDC i els vots en contra del PSC -fet que li va costar molts retrets per part de gran part de l’oposició-, C’s i els dos regidors no adscrits Jonatan Cobo i Noèlia Borque. L’abstenció del regidor no adscrit Sergi García i de Veïns per Rubí va permetre que el text fos aprovat.

Entre els partits que van votar-hi a favor, el portaveu d’Esquerra, Xavier Corbera va afirmar que “la monarquia a Catalunya és il·legítima”, un discurs que també van fer les altres forces, especialment l’AUP i CDC. Per la seva banda, el portaveu socialista, Rafael Güeto, va manifestar que “defensar una Espanya republicana no és incompatible amb treballar dins una monarquia parlamentària”.

Pel que fa a la moció que demana l’absolució dels líders polítics i civils de l’independentisme, presentada per ERC, l’AUP i CDC, el resultat de la votació va ser idèntic, amb l’única diferència que el regidor no adscrit Sergi García hi va votar a favor. ICV va deixar clar que hi ha arguments de la moció que no comparteix, però la seva portaveu, Ànnia García, va insistir que “els conflictes polítics s’han de resoldre políticament”. Mentre que els portaveus de C’s i el PSC van afirmar que “respecten les decisions judicials”.
L’absència de dos regidors no adscrits va fer possible l’aritmètica per aprovar les dues mocions. / M.C.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
El PSC exigeix a la Generalitat que dialogui amb l’Ajuntament i no prengui decisions unilaterals en referència al centre de ‘menes’
“Per a nosaltres, és molt important la rotació dels aparcaments”
Nova manifestació contra el centre de menors estrangers no acompanyats
La Generalitat transfereix la titularitat de l’avinguda de l’Estatut
L’Escardívol es mou al ritme de Los 40 Primavera Pop
El col·lectiu immigrant reivindica el dret a votar