EL RUBÍ D’ABANS: Els camps del Cairot
Opinió | 5 de desembre de 2018

Jordi Vilalta GCMR-CER
Els camps de Cal Cairot, ocupats per vinyes i una rengla d’ametllers que donaven accés a la casa, se situaven on ara es troba la plaça de l’Onze de Setembre i el Mercat Municipal, tocant l’actual Escola Montserrat, i limitaven al sud amb les terres de Can Cabanyes.

Les obres de construcció de la via del tren van fer que el camp de futbol del Rubí es traslladés el 1918 a aquest lloc, concretament a la zona de l’era de Cal Cairot, on ara es troba la plaça de l’Onze de Setembre (vegeu plànol que acompanya l’article), ja que abans els partits eren jugats als camps de Can Cabanyes, per on havien de passar els ferrocarrils. Va ser resultat d’un acord amb la família Saladrigas i el Rubí Football Club, al qual va arrendar els terrenys.

Cada vegada que hi havia una competició futbolística es podia veure tota una generació de persones que pujaven el carrer de Sant Cugat amunt fins a arribar al camp del Cairot. Els jugadors es canviaven a la casa de Cal Sans, al carrer de Sant Isidre. L’escriptor local Josep Sapés havia vist molts d’aquests partits quan era molt petit, des del carrer de Coello, concretament des de Ca la Ferrana, on darrere la porteria sud hi havia una tanca de filferro que impedia que caiguessin les pilotes al carrer o trenquessin els vidres de Ca la Ferrana. Pel carrer de Sant Cugat, enfront del de Sant Isidre, hi havia la porta d’entrada al camp, i pel cantó que donava al Casal Popular i Cal Cairot, al sud, s’aixecava una tanca d’obra que molts vailets saltaven quan sortien d’escola i es ‘colaven’ per poder jugar a pilota. De vegades, especialment a la temporada estival, els perseguia l’avi Feixes, el masover de la casa de Cal Cairot.

També és curiós el testimoni de Jaume Sàbat, que explica que si volies veure el futbol de franc, t’havies de situar fora del camp en un pendent del descampat que hi havia coincidint amb la porteria al cantó de Cal Cairot: quan s’escapava una pilota mal dirigida al porter, la recollies, et presentaves a la porta d’entrada (que era a l’altra banda del camp) i entraves gratis.

Quan es va dissoldre el Rubí Football Club, el 1927, van desaparèixer les tanques del camp.
Imatge dels jugadors del club el 1918. / GCMR-CER
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Promoció de més d’un centenar d’habitatges a Rubí
Mor Inés Martín, del Centre d'Imatge Ponsico
El Mercat organitza la Bicicletada coincidint amb la Setmana de la Mobilitat Sostenible
Moció conjunta d’ERC, ECP i l’AUP perquè la ciutat declari l’estat d’emergència climàtica
El CEB Sant Jordi organitza el IV Torneig Ciutat de Rubí
El govern demana paciència pel retard en les obres del Casino, que atribueix al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic