2018, adéu
Editorial | 28 de desembre de 2018

REDACCIÓ
Acomiadem un altre any i ho fem realitzant un petit repàs d’allò més important que ha transcorregut durant el 2018. Han estat 364 dies en part marcats per les protestes al carrer. Així, per exemple, el Moviment per unes Pensions Públiques Dignes (MPPD) ha sortit a manifestar-se, gairebé de forma setmanal, per reivindicar millores en les prestacions socials. També hi ha hagut moltes concentracions a la ciutat per demanar l’alliberament dels líders polítics i socials de l’independentisme, amb una freqüència, com a mínim, mensual.

Però no totes les reivindicacions han estat manifestacions o concentracions. També hi ha persones que s’han unit per crear entitats per defensar els seus drets: és el cas del Sindicat del Lloguer de Rubí, creat fa pocs mesos per plantar cara a l’especulació del mercat immobiliari.

Pel que fa a la política local, la primera portada del 2018 anunciava grans inversions per part de l’Ajuntament, amb la compra de pisos i la reforma dels antics cinemes i de la plaça Constitució, projectes que, de moment, no s’han fet realitat. Com tampoc ha pogut tirar endavant el POUM, un document que fa més d’ una dècada que està encallat, ni s’ha aprovat el Pla de Mobilitat o el d’Equipaments, dos textos imprescindibles per ordenar la gran ciutat que ja és Rubí.

En contrapartida, la ciutat ha vist millorat el seu centre urbà, amb una vianalització dels carrers més cèntrics que en alguns casos estan ajudant a implantar nous comerços. També s’han iniciat les obres del Casino, un altre dels temes pendents històrics que semblava impossible de resoldre, i la comunitat educativa de l’institut Torrent dels Alous ha pogut abandonar els mòduls i estrenar un nou centre.

No ha estat un any fàcil per al govern local, tot i que es va anunciar que a finals del 2018 es començarien les obres del parc de Ca n’Oriol, finalment no ha estat així per la manca de suport al projecte de l’executiu. El més destacable, en política local, és potser l’expulsió dels regidors Jonatan Cobo i Noèlia Borque del PP, que fa que actualment 5 dels 25 regidors del plenari no pertanyin a cap partit polític. Un plenari que s’haurà de renovar en 5 mesos a través d’unes eleccions municipals que ja s’oloren en l’ambient. El factor meteorològic també ha marcat el 2018 amb la nevada del març i les pluges del novembre. En aquest darrer cas, van provocar nombroses incidències i afectacions als veïns. En l’aspecte cultural, el més destacat ha estat la celebració del centenari de l’arribada del ferrocarril a Rubí, que tot i els esforços de les entitats, ha passat força desapercebuda entre la ciutadania. També ressaltem al fotògraf Josep M. Roset, que al juliol va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. I per tancar l’any, cal recordar també els èxits esportius, noms propis com Aida Esteve, Claudia Aguado, Bea Ortiz, Ignasi Melo o Haja Gerew, totes campiones en les seves disciplines.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
La Generalitat accepta cedir la titularitat de l’avinguda de l’Estatut a Rubí
Rebeca, persones de ‘Robí’
Veïns de Rubí i curiositats locals
Rubí Forma ofereix més de 6.000 hores de formació per afavorir la inserció laboral en àrees prioritàries
Protestes dels treballadors d’Abelló Linde contra un pla de reestructuració que preveu nous acomiadaments
La nefasta gestió municipal de l’habitatge a Rubí. Un exemple concret