Només un terç dels nouvinguts rubinencs podran votar a les eleccions municipals
Actualitat | 9 de gener de 2019

REDACCIÓ
Les persones amb nacionalitat estrangera i amb permís de residència a l’estat espanyol poden votar a les eleccions municipals si s’inscriuen prèviament en un cens electoral, però no totes. Únicament poden aquells que tenen la ciutadania de la Unió Europea i els ciutadans procedents de països que tenen acords de reciprocitat amb Espanya, concretament 12: Bolívia, Cap Verd, Colòmbia, Corea, Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, Perú, Trinidad i Tobago i Xile. Això significa que, prenent les darreres dades de l’IDESCAT sobre l’origen de la població de Rubí, només poden votar a les eleccions municipals un 32% dels rubinencs nouvinguts.

Per tant, el 68% dels rubinencs que tenen la residència i viuen a Rubí però que no tenen la nacionalitat espanyola no podran votar el 26 de maig. Així, els dos principals col·lectius immigrants de la ciutat, marroquins i xinesos, queden exclosos de les eleccions, ja que els primers representen el 31% dels nouvinguts i els segons, el 6,9%. El tercer col·lectiu més nombrós, els equatorians, sí que podran votar.

La legislació espanyola, que no permet el vot als immigrants amb permís de residència ni a les eleccions generals ni a les autonòmiques, sí que permet el vot a les municipals si els ciutadans procedeixen de la UE o dels 12 països amb acords i s’inscriuen al cens electoral, però per fer-ho necessiten acreditar 5 anys de residència a Espanya o 3 anys en el cas d’Islàndia.

Les persones procedents dels 12 països que tenen reciprocitat amb l’estat espanyol tenen temps per inscriure’s al cens fins al 15 de gener i han d’estar inscrits al padró d’habitants. En el cas dels ciutadans de la Unió Europea, si no han participat en cap procés electoral, també s’han d’inscriure, però tenen més temps, fins al 30 de gener.

El tràmit es pot fer personalment a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania o a l’Oficina del Cens Electoral, per internet (https://sede.ine.gob.es) o correu postal.

Campanya dels comuns
Tot i que l’Institut Nacional d’Estadística adreça una carta a les persones que compleixen els requisits, Catalunya en Comú Podem considera que la majoria de la població que té dret a vot ho desconeix. Per això, durant els darrers dies han fet una campanya distribuint material informatiu entre els col·lectius immigrants. Els comuns també lamenten la “poca difusió de la informació” que ha fet l’Ajuntament sobre aquest dret ciutadà.
El 68% dels immigrants rubinencs no tenen dret a vot a les eleccions del 26 de maig. / Mariona López
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
L’Ajuntament presenta el programa de Festa Major amb prop de 200 activitats
Ana M. Martínez és reelegida alcaldessa de Rubí pel mandat 2019-2023
Rubí Acull i Rubí Solidari impulsen un acte a la ciutat coincidint amb el Dia Mundial del Refugiat
Voluntat de diàleg i consens: el compromís dels grups municipals pel nou mandat
Poca emotivitat i els agraïments habituals en la darrera sessió plenaria del mandat
Les àrees de Personal i de Projecció de la Ciutat, Cultura i Esports, i el servei de Manteniment de les Urbanitzacions, entre les novetats del cartipàs municipal