La Generalitat accepta cedir la titularitat de l’avinguda de l’Estatut a Rubí
Actualitat | 10 de gener de 2019

MARTA CABRERA
L’avinguda de l’Estatut tal com la coneixem avui en dia té els dies comptats. L’Ajuntament de Rubí i la Generalitat de Catalunya estan a punt d’arribar a un acord per transferir la titularitat de la via al municipi, un canvi de titularitat que ha de permetre reduir notablement el trànsit per aquesta carretera, que passarà a ser un carrer més de la ciutat. Concretament, l’Ajuntament es farà càrrec del tram comprès entre les rotondes de la carretera de Sant Cugat i la del carrer Conflent, on hi ha el McDonalds.

Segons ha pogut conèixer Diari de Rubí, aquest ha estat un dels temes que s’ha plantejat en una reunió mantinguda entre l’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, i el director general d’infraestructures de mobilitat de la Generalitat, Xavier Flores.

Martínez ha explicat que es tracta d’una demanda històrica de la ciutat que permetrà que l’avinguda de l’Estatut deixi de ser “una cicatriu que impossibilita la vida de barri” i que provoca “una elevada contaminació”, passant de tres carrils a dos. Tot i que encara queden algunes qüestions per concretar, la màxima responsable municipal ha afirmat que l’acord amb la Generalitat probablement es tancarà la setmana vinent i el canvi de titularitat de la carretera es podrà aprovar al Ple de febrer. “Era un tema molt important, perquè és una carretera enmig de la ciutat i no teníem cap competència per fer cap modificació”, ha apuntat Martínez.

Com serà la futura avinguda de l’Estatut?
En primer lloc, es treballarà per reduir el trànsit a la via, una realitat que, segons anuncia l’alcaldessa, es podria començar a notar en un parell de mesos: “La via ha de ser més sostenible, amb un trànsit més restringit, per exemple els vehicles pesants no hi podran circular”. Posteriorment, la intenció de l’alcaldessa és que “el carrer incorpori un carril bici, que estigui pacificat i sigui una zona per passejar, hi haurà circulació, però serà de forma tranquil·la com en la resta de carrers de la ciutat”. De fet, tot i que caldrà definir-ho en els estudis de mobilitat, Ana M. Martínez aposta perquè sigui una via de circulació màxima permesa a 30 km/h i que incorpori elements dissuasius de velocitat i diversos passos de vianants.

A més, la intenció de l’Ajuntament és que la transformació de l’avinguda de l’Estatut vagi relacionada amb la reforma del parc de Ca n’Oriol dins d’un “projecte global”.

I les alternatives?
Un cop es tanqui de forma definitiva l’acord, es posaran sobre la taula de forma precisa les alternatives en la circulació. Segons ha avançat l’alcaldessa, l’E-16, la B-30 i la C-1413, amb diferents recorreguts, funcionaran fàcilment com a zona de pas alternativa. A més, l’Ajuntament demanarà una millora en algunes vies concretes per facilitar i escurçar els itineraris alternatius a l’avinguda de l’Estatut.
L'avinguda de l'Estatut serà de titularitat municipal molt aviat. / Arxiu
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
El temporal de vent i pluja deixa diverses incidències a Rubí com arbres i cornises caigudes
Tornen els Tres Tombs, una de les festes més antigues de Rubí
L’Ajuntament compra tres pisos al banc per 250.000 euros per destinar-los a famílies vulnerables
El Casal de la Gent Gran de Rubí es converteix en un Casal Cívic obert a tothom
El torrent dels Alous, frontera històrica entre Rubí i Sant Cugat
L’AUP vol reclamar a la Generalitat més places públiques de residència i centres de dia