Sense interlocutor
Editorial | 15 de febrer de 2019

REDACCIÓ
L’inici del judici contra els líders independentistes catalans al Tribunal Suprem ha marcat l’agenda d’actualitat de la setmana, amb nombroses manifestacions arreu de Catalunya. Es tracta de l’inici d’un procediment judicial que només pot servir per empitjorar la situació actual, tant per una banda com per l’altra, ja que ha deixat en mans de la justícia la resolució d’un greu problema polític, que només es resoldrà a través del diàleg. Un diàleg, per cert, que s’ha vist trencat entre els executius catalans i espanyol i que ha acabat precipitant cap a un avançament de les eleccions al Congrés que tampoc beneficia ningú. La incapacitat de trobar una interlocució per intentar resoldre el conflicte està portant a Espanya a una crisi democràtica sense precedents.

Pel que fa a Rubí, l’actualitat política ja està immersa en la campanya electoral. L’alcaldessa, Ana M. Martínez, ha anunciat una recollida de signatures per demanar la construcció de l’hospital de Rubí, una iniciativa que impulsa a través de l’Ajuntament a només tres mesos de les eleccions municipals. La recollida de signatures es fa a través de la plataforma ciutadana Change.org, però també s’ha habilitat un espai a l’Ajuntament per tal de recollir firmes de forma presencial.

Segons l’alcaldessa, la consellera de Salut, Alba Vergés, no es reunirà amb ella tot i que ho ha demanat en nombroses ocasions, a canvi ha ofert una reunió amb un altre interlocutor del Departament de Salut, un interlocutor, que no s’ha desvetllat qui era, però que Martínez no ha considerat prou vàlid. Davant d’aquesta situació, la primera edil ha decidit iniciar una recollida digital de signatures insòlita i pràcticament inèdita a l’estat espanyol. De fet, que es tingui constància, només l’Ajuntament d’Alhendín, un poble andalús de 8.000 habitants, ha fet una cosa similar, en aquest cas per denunciar talls de llum per part d’Endesa.

Ara bé, més enllà de la posada en escena, el que s’ha evidenciat és que l’Ajuntament té dificultats per trobar un interlocutor vàlid per traslladar les seves reivindicacions, que no només és un hospital, sinó que també és la necessitat de tenir un servei d’urgències pediàtriques les 24 hores o la millora del transport fins als hospitals de referència, ubicats a Terrassa.

L’alcaldessa ja representa legítimament tots els habitants de la ciutat i no hauria de tenir la necessitat de recollir suports ciutadans, especialment perquè també el Ple s’ha pronunciat per unanimitat diverses vegades donant suport a la construcció de l’hospital o bé a l’adquisició de l’Hospital General de Catalunya. Tampoc és casualitat que el tema de l’hospital torni ara a centrar el debat: recordem, per exemple, que el 2011 el PSC ja reivindicava la construcció de l’hospital amb unes polseres que van lluir molts ciutadans.

Rubí necessita un hospital de referència proper, sigui als terrenys reservats de Can Sant Joan o sigui a través de l’adquisició de l’Hospital General, i que l’actual situació és un greuge, però també cal responsabilitat per unir esforços entre tots i aconseguir que la Generalitat atengui les demandes de Rubí.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Nova manifestació contra el centre de menors estrangers no acompanyats
El PSC exigeix a la Generalitat que dialogui amb l’Ajuntament i no prengui decisions unilaterals en referència al centre de ‘menes’
“Volem impulsar un govern que s’alimenti de les veus de la ciutadania i no amb un alcalde que fa el que vol”
“Per a nosaltres, és molt important la rotació dels aparcaments”
L’Escardívol es mou al ritme de Los 40 Primavera Pop
El col·lectiu immigrant reivindica el dret a votar