En Comú Podem es compromet a impulsar pressupostos amb perspectiva de gènere
Política | 12 de març de 2019

MARTA CABRERA
En Comú Podem ha avançat algunes de les propostes que pretén tirar endavant en relació a les polítiques d’igualtat si a partir del maig té responsabilitats de govern. Un dels pilars fonamentals per als comuns són els pressupostos amb perspectiva de gènere. Fa tot just dos anys, a instàncies d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) es va aprovar una moció per incloure la perspectiva de gènere als comptes de la corporació, una mesura que no s’ha portat endavant, com tampoc s’han fet, segons assenyala la candidata Ànnia García, polítiques per combatre el maclisme. “Durant els darrers 4 anys no trobo cap exemple d’acció, ni mesura, ni proposta política en l’àmbit de la dona encaminada en l’arrel del problema, en eliminar la desigualtat entre homes i dones, l’únic servei que ha funcionat i que és obligatori és el Servei d’Atenció a les Dones, que és obligatori, però no és suficient”.

Per aquest motiu, els comuns han posat sobre la taula un seguit de propostes, entre les quals la més destacada és la inclusió de la perspectiva de gènere al pressupost: “El nostre no és un feminisme liberal, creu en la intervenció de l’estat i per això avaluarem partides amb impacte diferencial en homes i dones”, ha explicat Andrés Medrano, número 2 d’En Comú Podem. Segons ha explicat Ànnia García, aquestes mesures es poden aplicar en gairebé totes les actuacions del pressupost i ha posat com a exemples la via pública, les entitats esportives o el transport públic.

Una altra de les propostes dels comuns és incloure clàusules socials en els contractes de serveis, especialment aquells que donen feina tradicionalment a les dones, com ara el servei de neteja d’edificis o les llars d’infants: “Cal vigilar que les concessions no vagin a empreses que precaritzen les treballadores”, apunta Medrano.

També iniciaran campanyes de prevenció de publicitat masclista i micromasclista i en aquest sentit han lamentat que en l’edició del 2018 del Primavera Pop, hi havia artistes amb temes i videoclips criticats per masclistes com David Lafuente, unes actituds que creuen que cal vigilar.

Per últim, també consideren que cal afavorir la conciliació en les cures, que habitualment recauen en les dones, motiu pel qual Medrano ha dit que “cal augmentar les places de llars d’infants, perquè hi ha un dèficit”.
Integrants d’En Comú Podem. / Carla Abril
SOPAR FEMIMIXTE
Els comuns organitzen un sopar femimixte aquest divendres a les 21.30 hores al restaurant Cal Pako, seguint la tradició d’ICV. Al sopar, que no es va fer el 8-M perquè era vaga de consum, hi assistirà Laia Ortiz, primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i les alcaldesses de Montcada i Santa Perpètua, Laura Campos i Isabel García.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Nova manifestació contra el centre de menors estrangers no acompanyats
El PSC exigeix a la Generalitat que dialogui amb l’Ajuntament i no prengui decisions unilaterals en referència al centre de ‘menes’
“Volem impulsar un govern que s’alimenti de les veus de la ciutadania i no amb un alcalde que fa el que vol”
“Per a nosaltres, és molt important la rotació dels aparcaments”
L’Escardívol es mou al ritme de Los 40 Primavera Pop
El col·lectiu immigrant reivindica el dret a votar