Veïns, però no amics
Editorial | 22 de març de 2019

REDACCIÓ
L’Ajuntament de Sant Cugat s’ha despenjat aquesta setmana afirmant que presentarà al·legacions contra el projecte de l’abocador de Can Balasc, tot i que el termini va finalitzar el 28 de gener. L’administració local santcugatenca “ha lamentat” que el consistori de Rubí no els hagi informat del procés iniciat per autoritzar un dipòsit de residus controlats no perillosos al sector de Can Balasc, que considera que està “a tocar de l’Hospital General de Catalunya, al barri de Mira-sol”. A banda del quilòmetre de distància amb aquest barri santcugatenc, l’Ajuntament veí està preocupat per les afectacions que l’equipament pot comportar per la seva ciutat.

En primer lloc, sorprèn una mica que l’Ajuntament no hagués sentit a parlar d’un projecte que es va iniciar l’any 1994, fa 25 anys, quan Arrins va demanar llicència per construir l’abocador i es va iniciar el llarg litigi judicial que es va allargar fins al 2012, i que precisament va impulsar un grup empresarial, i no petit, com és TMA Grupo Sánchez, amb seu a Sant Cugat.

Curiosament, l’any 2012 quan la Justícia obliga a l’Ajuntament de Rubí a complir la sentència i concedir les llicències, el consistori de Castellbisbal es posa les piles i inicia tràmits per emprendre accions, com demanar a la Generalitat ser part interessada, de manera que sigui informat i tingut en compte en les gestions que es facin en relació a l’abocador. També va participar en una comissió tècnica entre els ajuntaments de Rubí i Sant Cugat.

Sembla que han estat veïns de Mira-sol els que han alertat ara al consistori de la situació, segons publica el portal Cugat.cat. Deixant de banda si hi ha eleccions properament o no, està molt bé la reacció i les al·legacions seran benvingudes.

Sense tenir en compte aquestes consideracions, tot plegat demostra l’eterna distància, que no pas física, entre Rubí i Sant Cugat. Tot i estar a tocar, els dos municipis han anat de la mà en contades ocasions al llarg de la història recent. Fa unes setmanes, totes dues alcaldesses van visitar responsables de Salut a la Generalitat. Totes reclamaven, entre altres particularitats, un hospital de referència per al territori que comparteixen. Ho van fer per separat. Els sorolls de l’A-7 perjudiquen per igual barris dels dos municipis. Les reunions o les comunicacions amb Foment per reclamar pantalles acústiques han estat unilaterals.

Els temes comuns dels territoris s’haurien de treballar conjuntament per fer més pressió de cara a les administracions supramunicipals i afavorir resultats positius.

Hi ha encara moltes més oportunitats per redreçar aquesta manera de fer. Compartim un Parc de Bombers que no disposa de recursos humans necessaris ni dels recursos materials indispensables. Compartim uns jutjats que haurien de ser un veritable palau de justícia, en unes instal·lacions noves, properes, unificades i funcionals. Compartim un camp de golf abandonat que podria recuperar-se per al territori. Siguem més que veïns que només se saluden ocasionalment.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
La desapareguda masia de Can Claverí
Previsió de calor extrema coincidint amb la Festa Major de Rubí
Alba Garcia guanya el Premi Miquel Segura de recerca amb un treball sobre la dona i l’esport
“És un honor ser el pregoner de les festes de la ciutat que m’ha vist créixer i amb la qual m’identifico”
El foc i la música protagonitzen la tradicional revetlla de Sant Joan a l’Escardívol
Nus-os, una mostra de 7 joves artistes sobre el cos i les emocions