El rubinenc Francesc Sutrias serà processat per malversació i desobediència per l’1 d’octubre
Política | 10 d'abril de 2019

REDACCIÓ
El jutjat número 13 de Barcelona ha tancat la instrucció de la macro causa sobre la preparació del referèndum que es va celebrar l’1 d’octubre del 2017. L’auto de la magistrada d’instrucció processa 32 persones, la majoria alts càrrecs del govern de la Generalitat, així com periodistes i empresaris. Entre aquests, hi ha el rubinenc Francesc Sutrias, director general de Patrimoni, per un delicte de malversació i desobediència.

Sutrias va ser detingut durant el 20 de setembre del 2017 a casa seva, on també hi va haver un escorcoll. En aquell moment, agents de la Guàrdia Civil van informar-lo de la seva detenció per un presumpte delicte de prevaricació, malversació i desobediència. Hores més tard, va ser posat en llibertat.

Fiança de 5,8 milions d’euros
La jutge, Alejandra Gil, ha imposat als 17 acusats per malversació una fiança per responsabilitat civil de 5,8 milions d’euros. En cas que no es faci efectiva la fiança, s’iniciarà el procediment per embargar els béns per cobrir aquesta quantitat.

La magistrada considera que els acusats van “contribuir de forma decisiva en la consecució de la finalitat (el referèndum)” i que “van seguir les directrius marcades pels diversos departaments (...) realitzant actuacions i dictant resolucions amb les quals van disposar de fons públics per finançar el referèndum”, tot i “ser conscients de la il·legalitat de les actuacions”.

Entre els imputats, a més d’altres alts càrrecs de la Generalitat com Sutrias, també hi ha el director de TV3, Vicent Sanchís, i el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, a més dels dirigents d’algunes empreses com Unipost.

La llista de delictes pels quals la jutge acusa la trentena de persones en aquesta causa és malversació, desobediència, falsedat documental, revelació de secrets i prevaricació, depenent de la persona investigada.

En canvi, Gil no ha trobat prou indicis per acusar 15 persones que també estaven sent investigades en aquest cas, entre els quals hi ha els magistrats Carles Vives Pi i Sunyer i Santi Vidal.
Francesc Sutrias va ser detingut el 20 de setembre del 2017. / Arxiu
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
El CatSalut vol convertir el CAP Mútua en un centre d’urgències d’atenció primària
Un home que intentava colar-se al tren agredeix tres agents de seguretat de FGC
TMA demana la suspensió de la tramitació de la llicència per obrir Can Balasc fins que no es resolgui l’autorització ambiental
La Generalitat detecta irregularitats a l'abocador de Can Carreras
Andreu Sánchez, gerent de TMA, pendent d’una reunió amb la Generalitat i optimista respecte l’obertura de l’abocador
Els ‘Pijames solidaris’ de la botiga Crisma recapten 2.500 euros per la Fundació Vicente Ferrer