El coreògraf Albert Sans signa en el Llibre d’Honor
Cultura | 6 de maig de 2019

MARTA CABRERA
Amb motiu de la celebració dels 50 anys de l’estrena de la coreografia de les Gitanes de Rubí, creada per Albert Sans, l’Ajuntament ha decidit fer un petit homenatge al prestigiós coreògraf rubinenc. Sans va signar en el Llibre d’Honor de la ciutat a la Sala de Plens i després l’alcaldessa, Ana M. Martínez, li va entregar una placa commemorativa.

El coreògraf rubinenc, que ha dedicat tota la vida a la dansa, es va mostrar molt satisfet pel reconeixement i va expressar el seu amor per la ciutat: “Tot el que he fet, és perquè ho he sentit, perquè estimo la dansa i també m’estimo Rubí com crec que tothom ho hauria de fer, jo sempre he presumit de ser de Rubí”.

L’actual coreografia del Ball de Gitanes, que adapta una peça tradicional festiva, es va representar per primer cop al Teatre de la Faràndula de Sabadell el 19 de març del 1970. Sans va prendre aquesta mostra del folklore mediterrani i, a partir d’una feina de documentació històrica, la va convertir en un espectacle apte per als escenaris. Aquesta coreografia, més complexa, va adquirir així una nova personalitat artística i una major difusió arreu.

Mig segle després, el Ball de Gitanes de Rubí és tot un emblema de l’Esbart Dansaire que s’ha ballat a països de tot el món i que en la seva versió més popular, les Gitanes al Carrer de la Festa Major, s’ha convertit en tot un esdeveniment de ciutat.
Albert Sans, signant en el Llibre d’Honor de la ciutat. / M.C.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
El PSC exigeix a la Generalitat que dialogui amb l’Ajuntament i no prengui decisions unilaterals en referència al centre de ‘menes’
“Per a nosaltres, és molt important la rotació dels aparcaments”
Nova manifestació contra el centre de menors estrangers no acompanyats
La Generalitat transfereix la titularitat de l’avinguda de l’Estatut
L’Escardívol es mou al ritme de Los 40 Primavera Pop
El col·lectiu immigrant reivindica el dret a votar