El coreògraf Albert Sans signa en el Llibre d’Honor
Cultura | 6 de maig de 2019

MARTA CABRERA
Amb motiu de la celebració dels 50 anys de l’estrena de la coreografia de les Gitanes de Rubí, creada per Albert Sans, l’Ajuntament ha decidit fer un petit homenatge al prestigiós coreògraf rubinenc. Sans va signar en el Llibre d’Honor de la ciutat a la Sala de Plens i després l’alcaldessa, Ana M. Martínez, li va entregar una placa commemorativa.

El coreògraf rubinenc, que ha dedicat tota la vida a la dansa, es va mostrar molt satisfet pel reconeixement i va expressar el seu amor per la ciutat: “Tot el que he fet, és perquè ho he sentit, perquè estimo la dansa i també m’estimo Rubí com crec que tothom ho hauria de fer, jo sempre he presumit de ser de Rubí”.

L’actual coreografia del Ball de Gitanes, que adapta una peça tradicional festiva, es va representar per primer cop al Teatre de la Faràndula de Sabadell el 19 de març del 1970. Sans va prendre aquesta mostra del folklore mediterrani i, a partir d’una feina de documentació històrica, la va convertir en un espectacle apte per als escenaris. Aquesta coreografia, més complexa, va adquirir així una nova personalitat artística i una major difusió arreu.

Mig segle després, el Ball de Gitanes de Rubí és tot un emblema de l’Esbart Dansaire que s’ha ballat a països de tot el món i que en la seva versió més popular, les Gitanes al Carrer de la Festa Major, s’ha convertit en tot un esdeveniment de ciutat.
Albert Sans, signant en el Llibre d’Honor de la ciutat. / M.C.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Mor un motociclista rubinenc després de xocar contra un cotxe a Sant Muç
El bar Sant Patrick’s, afectat per un petit incendi
Preocupació a Sant Jordi Parc per les trobades nocturnes de joves a una nau abandonada
Rubí registra una norantena d’incidències per la tempesta
Reconeixement als alumnes rubinencs amb millors notes a la Selectivitat
Investiguen un menor que conduïa una moto sense carnet i va atropellar una dona al carrer Cervantes