Centenars de persones es manifesten contra la instal·lació d’un centre d’emergència de menors no acompanyats
La DGAIA està reformant l’antic Hotel Terranova per acollir 80 adolescents subsaharians que estan sols
Actualitat | 14 de maig de 2019

MARTA CABRERA
Els veïns de Can Rosés s’han mobilitzat per rebutjar el trasllat a l’antic Hotel Terranova d’un centre de menors no acompanyats (MENA) que actualment està a Sant Just Desvern a l’antic Hotel Terranova i que havia d’obrir les portes a mitjans de juny.

El 2 de maig, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) va contactar amb l’Ajuntament per comunicar-li el trasllat d’aquest centre. La directora general, Ester Cabanes, ha explicat que en aquella trucada “es va explicar el projecte, el lloc i quan estava prevista l’obertura i es va demanar una trobada, com es fa sempre”. En aquell moment, diu Cabanes, “l’alcaldessa va mostrar la seva disconformitat i va demanar endarrerir la trobada fins a final de mes”.

L’alarma ciutadana, però va saltar a finals de la setmana passada, quan es va difondre pel barri el rumor que es podia instal·lar un centre de menors a l’antic hotel.

Davant aquesta situació, divendres, l’alcaldessa, Ana M. Martínez, va mantenir una reunió amb representants veïnals per parlar sobre la qüestió, una trobada en la qual també va voler participar la directora general de la DGAIA que, segons ha explicat, va estar esperant davant de l’Ajuntament per sumar-se a la reunió. Martínez, però, ho nega i assegura que ningú la va informar que Cabanes estava a Rubí ni que volia participar de la reunió.

Alhora, el mateix dia, el consistori va enviar una carta a la DGAIA demanant que aturessin les obres fins que no s’establís un treball conjunt entre les dues administracions i va aturar les obres al·legant que es necessitava un permís d’obra major i no d’obra menor, que era el que s’havia sol·licitat.

Manca d’informació i rumors
El xoc entre les dues institucions, la descoordinació, la manca d’informació i la desconfiança han ajudat a estendre un conjunt de rumors i desinformació que han alimentat les pors dels veïns, i centenars de rubinencs es van concentrar davant de l’hotel el dilluns al vespre per protestar contra el trasllat.

Una de les queixes del veïnat és la manca d’informació per part de les autoritats, l’altra és que no volen el centre al barri: “Creiem que un centre d’aquest tipus en aquesta població generarà inseguretat, el poble no està preparat per rebre 80 persones a escala social ni policial”, ha explicat José Luis Carmona, un dels veïns de la plataforma.

A la manifestació, també hi van acudir una vintena de persones per donar suport a Rubí Acull. L’entitat va criticar la falta d’informació, però considera que “els nois que venen tenen dret a una vida digna, es pot parlar amb tranquil·litat de com i quanta gent pot venir, però no es pot tenir aquesta actitud de rebuig racista.”

També l’alcaldessa va participar en la mobilització i es va voler dirigir al veïnat: “La decisió de posar el centre aquí és unilateral de la Generalitat, l’Ajuntament no en sabia res. És una barbaritat, som una ciutat acollidora, però la gent no s’integra així”.

Ana M. Martínez en declaracions posteriors va dir que el trasllat és “inviable” i que no està d’acord amb el tipus de centre “ni amb una pau social fantàstica, és un tipus de recurs que és contrari a la integració. Aquí no poden venir”. També ha criticat la Generalitat per “no fer les coses bé” i ha apuntat que la reacció popular en contra s’ha produït per aquest motiu.

La DGAIA recorda que Rubí és Ciutat Amiga dels Infants
Per la seva banda, la directora general de la DGAIA també ha criticat l’Ajuntament per “utilitzar els nens més vulnerables, que han tingut un trànsit horrorós, que venen de països del sud d’Àfrica, la majoria fugint de països en guerra” i ha recordat a l’alcaldessa que ella va ser present quan Rubí va recollir el distintiu de Ciutat Amiga de la Infància.

Dos representants dels veïns, Rubí Acull, i representants d’ERC, l’AUP, C’s, VR i En Comú Podem van visitar el centre de menors de Sant Just per conèixer quina és la situació dels infants. Tot i això, els veïns continuen pensant que el centre no s’ha de traslladar: “Si estan tan contents de tenir el centre allà, no entenem per què els han de traslladar”, ha explicat Carmona.

Tota la polèmica ha esclatat en plena campanya electoral i les reaccions dels partits no s’han fet esperar. El portaveu d’ERC, Xavier Corbera, ha criticat que l’Ajuntament no donés als veïns una informació que ja tenia; mentre que l’alcaldable d’En Comú Podem, Ànnia García, ha demanat un “vot de confiança a les institucions, estem parlant de menors tutelats per la Generalitat”. L’AUP, per la seva banda, ha fet un comunicat en què demana a l’alcaldessa que cessi “les declaracions incendiàries”. Junts per Rubí, que no va visitar el centre, s’ha mostrat contrari a la instal·lació del centre a Rubí.
El veïnat creu que els menors provocaran inseguretat al barri. / Carla Abril
El Kiriku és un centre d’emergència per a menors no acompanyats i no ha tingut cap problema de convivència
La instal·lació que es pretén ubicar al municipi i que porta el nom de Kiriku -nom d’un nen prodigi de la cultura africana- és un centre d’emergència per a menors no acompanyats que ja està funcionant a Sant Just i que és gestionat per Eduvic. El motiu del trasllat respon al fet que ara mateix els adolescents, tots d’origen subsaharià, estan convivint amb els turistes d’un hotel i han arribat a un acord amb el propietari, que també ho és de l’Hotel Terranova, per traslladar els menors a Rubí: “No hi ha cap problema de convivència, senzillament hem valorat que necessiten intimitat”, ha dit Ester Cabanes, directora general de la DGAIA. De fet, fonts de l’Ajuntament de Sant Just han explicat a Diari de Rubí que els menors no han tingut cap problema de convivència amb el veïnat.

“El Kiriku és el primer centre d’acollida dels menors que tenen menys de 18 anys i que arriben a Catalunya i no tenen on anar”, ha afirmat Cabanes. Per tal de procurar pel seu benestar, tenen un equip tècnic complet, amb una ràtio d’un integrador o educador social per cada sis adolescents.

El que es fa al centre és mirar si els menors tenen algun problema de salut, vacunar-los, oferir-los protecció si en necessiten, valorar si han tingut un procés migratori traumàtic, intentar contactar amb les famílies per dir-los que estan bé i ajudar-los per saber quins recursos han de tenir en el futur.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Rubí supera els 2.000 casos de contagis de coronavirus
Rubí entra a la fase 1: quines activitats estan permeses?
Detingut un rubinenc quan robava amb un altre home en una casa de Sant Cugat
Rubí passa aquest dilluns a la fase 0,5 del desconfinament
Un grup de joves impulsa una iniciativa solidària per ajudar els immigrants rubinencs que s’han quedat sense recursos
El comerç local i els restaurants reprenen l'activitat a baix ritme i amb moltes dificultats