Nova donació d’una moneda romana al museu de Rubí
Patrimoni de Rubí | 17 de maig de 2019

Jordi Font Urgell. GCMR-CER
Les col·leccions museístiques amplien en molts casos els seus fons amb donacions d’institucions, empreses o particulars. Per posar un exemple representatiu, es pot dir que les col·leccions del Museu de Montserrat estan formades actualment per més d’un 70% de donacions.

En aquest context, el març del 2019, el senyor Emilio López donava a les col·leccions del Museu de Rubí un as de l’emperador Claudi trobat a un lloc indeterminat de Can Fatjó.

A l’anvers podem veure el cap de l’emperador Claudi I (que governà l’imperi entre els anys 41 i 54 de la nostra era) mirant a l’esquerra i amb llegenda al voltant, poc llegible, on es detallen en llatí els atributs imperials.

Al revers està representada Minerva, deessa de la guerra, amb casc, llança i escut, enmig de les lletres S C, abreviació de l’expressió Senatus Consultum (és a dir, “per decret del Senat”).

El diàmetre de la moneda és de 24,9 mm; el pes, de 10,58 g, i fou emesa l’any 41, primer any del regnat de Claudi, i el seu estat és acceptable.

Aquesta emissió, que és força comuna, ja va ser classificada en l’estudi de les monedes de bronze d’època imperial del Museu de Rubí, aparegut al Butlletí del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí número 65, de desembre de 2015.

Claudi I va ser el quart emperador romà. Va succeir Calígula. Hàbil polític, va expandir l’imperi a Tràcia, part d’Armènia, Mauritània i el sud de Britània. Va morir enverinat.

És molt conegut popularment per la novel·la de Robert Graves ‘Jo, Claudi’, sobretot per la seva versió televisiva.
Donació Emilio López març del 2019, Claudi I. / Cedida
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
La desapareguda masia de Can Claverí
Previsió de calor extrema coincidint amb la Festa Major de Rubí
Alba Garcia guanya el Premi Miquel Segura de recerca amb un treball sobre la dona i l’esport
“És un honor ser el pregoner de les festes de la ciutat que m’ha vist créixer i amb la qual m’identifico”
Una gran festa a l'Escardívol el dijous amb Buhos, Suu i Sixtus
El foc i la música protagonitzen la tradicional revetlla de Sant Joan a l’Escardívol