Més de mig miler de persones surten al carrer per dir que Rubí vol acollir
Actualitat | 24 de maig de 2019

MARTA CABRERA
Sota la pancarta ‘Rubí, ciutat d’acollida. Casa nostra, casa vostra’, unes 750 persones, segons xifres de la Policia Local, es van manifestar dijous a la tarda per “donar veu al Rubí que pensa que acollir és possible, Rubí és una ciutat integradora i que es pot donar suport a la gent que arriba d’altres llocs del món”, segons va explicar Aitor López, un dels membres de Rubí Acull, entitat organitzadora de la mobilització juntament amb Rubí Solidari.

La manifestació va arrencar des de la plaça de la Nova Estació i va creuar el centre de la ciutat fins a la plaça Pere Aguilera amb crits com ‘A Rubí, volem acollir’ i ‘Són adolescents, no delinqüents’. Davant de l’Ajuntament, representants de l’associació Exmenas van llegir un comunicat en el qual van reprovar l’actuació de l’alcaldessa, Ana M. Martínez, que s’ha posicionat a favor dels veïns de Can Rosés contra el centre de menors estrangers no acompanyats. “L’alcaldessa en comptes de pacificar ha animat a una part dels veïns en el seu discurs racista (...) perquè en període d’eleccions dona vots maltractar i perseguir els menors migrants, sense importar el seu patiment i dolor”.

En el comunicat, que es va llegir en castellà i en àrab, els joves, extutelats per la Generalitat, també van dir que cal “convertir l’estranger en proper, deixar de costat les sigles de MENA, els eufemismes i els prejudicis, cal conèixer els noms dels nens i joves, les seves històries, les seves pors i els seus somnis, que són molt semblants als de tothom”.

Després, Rubí Acull va llegir el seu comunicat, en què afirma que no es pot tenir una “solidaritat estil a la carta. Rubí sempre ha estat una ciutat acollidora i ho ha de seguir sent”, que “no s’ha de caure en el discurs que estigmatitza tot el col·lectiu de menors estrangers”, i que cal “afavorir la cohesió entre cultures, generacions, religions i classes per tal de facilitar la convivència i la inclusió”.

El manifest compta amb el suport de més d’una trentena d’entitats i associacions locals, a més d’algunes d’àmbit nacional com SOS Racisme o Stop Mare Mortum. Tant Rubí Acull com els Exmenas es van oferir a l’Ajuntament i als veïns per iniciar un diàleg sobre l’acollida dels 80 menors migrants que la Generalitat vol traslladar a l’Hotel Terranova.

La manifestació, a la qual no hi van assistir ni l’alcaldessa ni cap membre del govern, va comptar amb la participació de representants d’Esquerra Republicana de Catalunya, En Comú Podem, l’Alternativa d’Unitat Popular i Rubí Republicana.
La manifestació va concentrar 750 persones, segons la Policia Local. / Carla Abril
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Promoció de més d’un centenar d’habitatges a Rubí
Mor Inés Martín, del Centre d'Imatge Ponsico
El Mercat organitza la Bicicletada coincidint amb la Setmana de la Mobilitat Sostenible
Moció conjunta d’ERC, ECP i l’AUP perquè la ciutat declari l’estat d’emergència climàtica
El CEB Sant Jordi organitza el IV Torneig Ciutat de Rubí
El govern demana paciència pel retard en les obres del Casino, que atribueix al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic