L’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos per celebrar la Pasqua Granada
Cultura | 5 de juny de 2019

REDACCIÓ
La Festa dels Xatos és una de les tradicions més arrelades al municipi que coincideix amb la festivitat de la Segona Pasqua, coneguda també com a Pasqua Granada o Pasqüetes. De fet, la Festa dels Xatos i l’Aplec de Sant Muç són una referència a Catalunya, juntament amb l’Aplec dels Francesos a Sant Aniol d’Aguja i l’Aplec del Coral a Prats de Molló, llocs on encara es conserva la celebració del cinquantè dia després de la Resurrecció.

A Rubí, la festa es va recuperar el 1986, coincidint amb la celebració del Mil·lenari de la vila, arran de la vella tradició del segle XIX, quan les colles de Xatos venien de romiatge des de Barcelona armades amb culleres, forquilles i ganivets de fusta de mida inusualment gran per retre homenatge a Sant Muç.

La festa tindrà lloc el 10 de juny i com és habitual està organitzada per l’Esbart Dansaire, el Foment de la Sardana, la Parròquia de Sant Pere i l’Ajuntament, amb la col·laboració d’una quinzena d’entitats locals.

El punt de trobada serà a les 9 hores a la plaça del Doctor Guardiet amb una xocolatada per encarar el camí cap a l’ermita, amb l’acompanyament dels gegants, gegantons, grallers i tabalers. Al voltant de les 10 hores, està previst que un grup s’aturi a la masia de Can Ramoneda a prendre un refrigeri. Des d’allà, reprendran el camí fins a arribar a l’esplanada de l’ermita, on tindran lloc els actes principals de la jornada.

Missa, ballada, foc i sardanes
A les 10.30 hores s’oficiarà la missa, que anirà seguida per la ballada de gegants i gegantons, l’encesa del foc a càrrec de les colles Diables de Rubí, Rubeo Diablorum, Diables de la Riera i les Espurnes i els Trons. Més tard, hi haurà la ballada de sardanes, a càrrec de la Cobla Jovenívola de Sabadell, que interpretarà sis peces, entre les quals hi haurà el ‘Ball dels Xatos’, de Josep Serra, i ‘Festa a Rubí’, de Jordi Molina.

Després, es farà el tradicional Ball dels Xatos, creat pel coreògraf Albert Sans, amb música de Josep Serra i arranjaments de Pere Burés.

Al voltant de les 14 hores, arribarà el moment del tradicional arròs de la Unión Extremeña, a un preu de 7 euros. I per tancar la festa, a les 15.30 hores hi haurà les danses participatives de l’Esbart Dansaire, que ompliran de color l’esplanada de l’ermita.
L’esplanada de l’ermita de Sant Muç tornarà a acollir l’Aplec. / Arxiu
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Promoció de més d’un centenar d’habitatges a Rubí
Mor Inés Martín, del Centre d'Imatge Ponsico
El Mercat organitza la Bicicletada coincidint amb la Setmana de la Mobilitat Sostenible
Moció conjunta d’ERC, ECP i l’AUP perquè la ciutat declari l’estat d’emergència climàtica
El CEB Sant Jordi organitza el IV Torneig Ciutat de Rubí
El govern demana paciència pel retard en les obres del Casino, que atribueix al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic