L’Ajuntament denega el tràmit urbanístic de Can Balasc per la manca d’informes sectorials
Paral·lelament, l’empresa està tramitant l’adequació ambiental amb la Generalitat
Actualitat | 6 de juny de 2019

MARTA CABRERA
L’Ajuntament de Rubí ha denegat la llicència urbanística que permetria al gestor de Can Balasc demanar el permís d’obra per poder fer les adequacions necessàries per convertir-se d’extractiva a abocador. El cap de Serveis Territorials, Josep Milà, va explicar a la Mesa d’abocadors el dimecres al vespre que el consistori ha denegat la llicència perquè encara manquen “informes sectorials, com el de l’Agència Catalana de Residus, l’Agència Catalana de l’Aigua, el del Departament d’Agricultura” i altres.

AJK Inversiones Cantábricas y Portuarias SL –una de les múltiples filials de TMA Grupo Sánchez–, és l’empresa que va presentar el Projecte d’Actuació Específic (PAE) en sòl no urbanitzable per sol·licitar autorització urbanística pel dipòsit controlat de residus no perillosos de Can Balasc, que l’Ajuntament ha denegat. I segons el cap de Serveis Territorials, per aconseguir la llicència haurà de tornar a presentar de nou tot el projecte.

Com que el tràmit ha estat denegat, les al·legacions que havien presentat la Plataforma Rubí Sense Abocadors, membres de la comunitat educativa del Rivo Rubeo i diversos partits polítics han quedat sense contestar.

Tot i que aquesta podria semblar una bona notícia en la llarga lluita per evitar l’obertura de l’abocador, fa només uns dies la Generalitat de Catalunya va posar en exposició pública un projecte per aconseguir la llicència ambiental per al dipòsit, que en aquest cas és responsabilitat de la Generalitat. Ara, tant la plataforma com l’Ajuntament tenen fins al 17 de juliol per presentar al·legacions a l’adequació ambiental, pas fonamental per l’obertura del dipòsit.

Més hectàrees i més tones
Montse Rousse, membre de la plataforma, ja ha començat a estudiar-se els documents i ha explicat que el projecte en el seu conjunt “té una gran quantitat de contradiccions” i ha insistit que contempla “la inclusió del forat de Tejala –una altra extractiva adjacent–, que suposa 7,6 hectàrees més d’abocador”. També ha dit que el projecte inicial contemplava 82.000 tones de residus i no les 150.000 tones que està demanant ara.

Per Rousse, si la Generalitat concedeix a l’empresa l’adequació ambiental, això significarà l’obertura del dipòsit controlat, encara que tingui denegada la llicència urbanística de l’Ajuntament: “Can Carreras va obrir i tancar la seva activitat i no està urbanísticament regulat, per tant, si li convé, a Can Balasc farà el mateix”.
Reunió de la Mesa d’abocadors a l’Ajuntament. / Carla Abril
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Rubí registra 7 nous casos positius de coronavirus en l’última setmana
L’Ajuntament regularà l’ús de la pirotècnia per evitar molèsties als col·lectius vulnerables
Bon Preu ha inaugurat un Esclat a Rubí
Amazon confirma que obrirà un centre logístic a Can Rosés
Lleuger descens del preu del lloguer a Rubí
Els treballadors de Continental arriben a un principi acord d’indemnització pels acomiadaments