Rubí aprova el Pla de Residus per millorar la recollida selectiva i apropar-se a l’objectiu 2020
Actualitat | 7 de juny de 2019

MARTA CABRERA
L’Ajuntament de Rubí ha aprovat el Pla de Residus 2019-2025, un document que ha de ser la referència de les polítiques relacionades amb la gestió de residus i que traça com a objectiu reduir la generació de residus i millorar el percentatge de recollida selectiva a partir de l’any vinent. Es tracta d’un pas més per intentar apropar el municipi a la fita que marca el Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya: a partir del 2020, els municipis han de reciclar el 60% dels residus; i de l’objectiu de la Unió Europea, que rebaixa aquest percentatge al 50%.

Però Rubí encara està molt lluny d’aquest objectiu. El 2018 Rubí només va reciclar el 36,7% dels seus residus, per tant, per tal d’assolir aquesta fita, la ciutat hauria de capgirar del tot la tendència actual. La meta sembla difícil d’aconseguir, tot i que en els darrers 5 anys la ciutat ha pogut millorar la taxa en 8,5%. A la pràctica, això significa que a partir de l’any vinent el preu per tractar aquests residus -que en el cas de Rubí acaben a un dipòsit controlat- s’incrementarà.

El nou Pla de Residus, que es va començar a redactar el 2015, s’estructura en quatre grans eixos: prevenció de residus i consum responsable, reutilització i preparació per a la reutilització, gestió de residus municipals i reciclatge i aspectes transversals. En total, proposa 46 accions per tal d’impulsar els eixos. Entre les accions més destacables hi ha la minimització d’embalatges i bosses d’un sol ús, la millora de la recollida selectiva al Mercat, millorar el servei de la deixalleria, incentius fiscals, l’estudi per instal·lar un sistema de dipòsit, devolució i retorn d’envasos i realitzar un estudi per introduir un nou model de recollida en algunes zones del municipi. Segons aquest pla, Rubí hauria d’aconseguir arribar a un 60% del reciclatge el 2025.


El 51% dels residus acaben a un abocador
On van a parar els residus que els rubinencs llencem cada dia als contenidors? La diagnosi sobre la qual s’ha elaborat el nou Pla de Residus indica que el 71% va al contenidor de la fracció resta, el 18% al de recollida selectiva, el 9% a altres recollides de residus i l’1% a recollides especials.

De la fracció de recollida selectiva, el vidre va a una instal·lació del Prat del Llobregat, el paper i el cartró s’envien a una planta de reciclatge de Terrassa, els envasos van a un equipament dels Hostalets de Pierola i la matèria orgànica acabeb a la planta de compostatge i biometanització de Terrassa. Dels residus, s’elaboren nous materials i compost en el cas de l’orgànica.

Pel que fa a la resta de residus, el compostatge es trasllada a Sentmenat per fer compost, els voluminosos a Sabadell, per fer nous objectes, i la roba s’envia a una planta tèxtil per fer-ne draps. Pel que fa a l’oli, s’encarrega l’AMPA del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol per fer-ne biodièsel.

Respecte als residus no selectius, la coneguda com a fracció resta, un 6% s’envia a la planta de compostatge de Terrassa i un 15% s’envia com a material bioestabilitzat per a la restauració d’espais, per exemple abocadors. Aquesta selecció es fa a la planta de tractament mecànic-biològic de Vacarisses. El 51% restant, però, va de la planta fins al dipòsit controlat de residus de Coll Cardús, ubicat també al terme municipal de Vacarisses.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
El temporal de vent i pluja deixa diverses incidències a Rubí com arbres i cornises caigudes
L’Ajuntament compra tres pisos al banc per 250.000 euros per destinar-los a famílies vulnerables
El Casal de la Gent Gran de Rubí es converteix en un Casal Cívic obert a tothom
Tornen els Tres Tombs, una de les festes més antigues de Rubí
El torrent dels Alous, frontera històrica entre Rubí i Sant Cugat
L’AUP vol reclamar a la Generalitat més places públiques de residència i centres de dia