Escoles i instituts de Rubí s’impliquen en la promoció del patrimoni local a través de la iniciativa Apadrinem #Rubicity
Cultura | 11 de juny de 2019

REDACCIÓ
Conservar, promocionar i difondre el patrimoni cultural i natural de la ciutat és l’objectiu de la iniciativa Apadrinem #Rubicity, una proposta del Departament d’Educació que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament i la implicació de 16 centres educatius del municipi. Aquestes escoles i instituts han triat un element patrimonial de la ciutat i l’han apadrinat. Això vol dir que s’han compromès a aprofundir en el coneixement del mateix, en la seva difusió per donar valor social a l’element apadrinat.

Per aconseguir-ho, l’alumnat ha realitzat durant el curs diferents treballs al voltant de l’element apadrinat, abordant el tema des de diferents perspectives i disciplines com, per exemple, l’audiovisual, la música, la fotografia i el joc. La finalitat és que els alumnes, protagonistes del seu propi procés d’aprenentatge, gaudeixin d’un treball interdisciplinari, des de diferents àrees curriculars i mitjançant diverses metodologies, desenvolupant un projecte educatiu motivador.

Tot aquest projecte s’explica a la mostra Apadrinem #Rubicity, que acull el pati del Museu Municipal Castell (MMUC) i que es pot visitar fins a l’1 de juliol. Un seguit de plafons mostren com l’alumnat ha treballat l’element patrimonial apadrinat i quines són les característiques i valors que transmet.
L’alcaldessa en funcions, Ana M. Martínez, va agrair als estudiants la feina feta i els va encoratjar a donar valor al patrimoni local: “Entre tots, hem de ser transmissors d’aquest patrimoni, ja sigui cultural, natural o arquitectònic, perquè aquest patrimoni conté uns valors dels quals hem d’estar orgullosos”.

El projecte també té una part lúdica i divulgativa, ja que inclou un joc de geolocalització i preguntes a través de l’aplicació educativa i plataforma de georepresentació Mobile History Map (MHM), que permet la creació de continguts de manera col·lectiva. A través d’aquest sistema, tots els elements apadrinats estan geolicalitzats i proposen un joc de preguntes que ajuda a descobrir més del patrimoni cultural i natural de la ciutat.

Centres participants i elements apadrinats:
-Montessori: Ball de Gitanes
-Ca n’Alzamora: Els diables de la Riera
-Regina Carmeli: Can Xercavins (geolocalitzat)
-Pau Casals: Bòdum
-Schola: Masia Can Ramoneda
-Mossèn Cinto Verdaguer: Bosc Can Tiraïres
-JV Foix: Masia Can Pi de la Serra
-Rivo Rubeo: Bosc de Can Genís
-Ramon Llull: El Castell de Rubí
-Mare de Déu de Montserrat: Torrent del Magnà
-Teresa Altet: Gegants de Rubí
-Duc de Montblanc: El torrent de les Abelles
-Torre de la Llebre: Torres Massana
-Vint-i-cinc de setembre: Torrent dels Alous
-El Bosc: Bosc de Ca n’Oriol
-Joan Maragall: El safareig Can Xercavins
-La Serreta: Torre Bassas
Al voltant d'aquesta activitat, es pot visitar una mostra al pati del Castell. / Carla Abril
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Rubí registra 7 nous casos positius de coronavirus en l’última setmana
L’Ajuntament regularà l’ús de la pirotècnia per evitar molèsties als col·lectius vulnerables
Bon Preu ha inaugurat un Esclat a Rubí
Amazon confirma que obrirà un centre logístic a Can Rosés
Lleuger descens del preu del lloguer a Rubí
Els treballadors de Continental arriben a un principi acord d’indemnització pels acomiadaments