Escoles i instituts de Rubí s’impliquen en la promoció del patrimoni local a través de la iniciativa Apadrinem #Rubicity
Cultura | 11 de juny de 2019

REDACCIÓ
Conservar, promocionar i difondre el patrimoni cultural i natural de la ciutat és l’objectiu de la iniciativa Apadrinem #Rubicity, una proposta del Departament d’Educació que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament i la implicació de 16 centres educatius del municipi. Aquestes escoles i instituts han triat un element patrimonial de la ciutat i l’han apadrinat. Això vol dir que s’han compromès a aprofundir en el coneixement del mateix, en la seva difusió per donar valor social a l’element apadrinat.

Per aconseguir-ho, l’alumnat ha realitzat durant el curs diferents treballs al voltant de l’element apadrinat, abordant el tema des de diferents perspectives i disciplines com, per exemple, l’audiovisual, la música, la fotografia i el joc. La finalitat és que els alumnes, protagonistes del seu propi procés d’aprenentatge, gaudeixin d’un treball interdisciplinari, des de diferents àrees curriculars i mitjançant diverses metodologies, desenvolupant un projecte educatiu motivador.

Tot aquest projecte s’explica a la mostra Apadrinem #Rubicity, que acull el pati del Museu Municipal Castell (MMUC) i que es pot visitar fins a l’1 de juliol. Un seguit de plafons mostren com l’alumnat ha treballat l’element patrimonial apadrinat i quines són les característiques i valors que transmet.
L’alcaldessa en funcions, Ana M. Martínez, va agrair als estudiants la feina feta i els va encoratjar a donar valor al patrimoni local: “Entre tots, hem de ser transmissors d’aquest patrimoni, ja sigui cultural, natural o arquitectònic, perquè aquest patrimoni conté uns valors dels quals hem d’estar orgullosos”.

El projecte també té una part lúdica i divulgativa, ja que inclou un joc de geolocalització i preguntes a través de l’aplicació educativa i plataforma de georepresentació Mobile History Map (MHM), que permet la creació de continguts de manera col·lectiva. A través d’aquest sistema, tots els elements apadrinats estan geolicalitzats i proposen un joc de preguntes que ajuda a descobrir més del patrimoni cultural i natural de la ciutat.

Centres participants i elements apadrinats:
-Montessori: Ball de Gitanes
-Ca n’Alzamora: Els diables de la Riera
-Regina Carmeli: Can Xercavins (geolocalitzat)
-Pau Casals: Bòdum
-Schola: Masia Can Ramoneda
-Mossèn Cinto Verdaguer: Bosc Can Tiraïres
-JV Foix: Masia Can Pi de la Serra
-Rivo Rubeo: Bosc de Can Genís
-Ramon Llull: El Castell de Rubí
-Mare de Déu de Montserrat: Torrent del Magnà
-Teresa Altet: Gegants de Rubí
-Duc de Montblanc: El torrent de les Abelles
-Torre de la Llebre: Torres Massana
-Vint-i-cinc de setembre: Torrent dels Alous
-El Bosc: Bosc de Ca n’Oriol
-Joan Maragall: El safareig Can Xercavins
-La Serreta: Torre Bassas
Al voltant d'aquesta activitat, es pot visitar una mostra al pati del Castell. / Carla Abril
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Promoció de més d’un centenar d’habitatges a Rubí
Mor Inés Martín, del Centre d'Imatge Ponsico
El Mercat organitza la Bicicletada coincidint amb la Setmana de la Mobilitat Sostenible
Moció conjunta d’ERC, ECP i l’AUP perquè la ciutat declari l’estat d’emergència climàtica
El CEB Sant Jordi organitza el IV Torneig Ciutat de Rubí
El govern demana paciència pel retard en les obres del Casino, que atribueix al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic