El PSC tanca un acord de governabilitat amb els comuns que inclou el nou cartipàs amb un augment de sous
L'acord també inclou l'aturada del POUM impulsat pels socialistes
Política | 10 de juliol de 2019

MARTA CABRERA
El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP) han arribat a un acord de governabilitat de cara als propers mesos que inclou una remuneració a l’alça del sou dels regidors i càrrecs de confiança, aturar la proposta socialista del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) i aprovar el pressupost del 2019 a finals de juliol. L’acord s’ha fet públic fa uns minuts en una roda de premsa a la Sala de Plens, un dia abans del Ple que ha de votar el cartipàs presentat pel govern del PSC.
La portaveu d’ECP, Ànnia García, ha justificat l’acord afirmant que la intenció de la seva formació és ser útil a la ciutat: “Volem aplicar les nostres polítiques a la ciutat, per això assumim les nostres responsabilitats, volem construir un marc de confiança i col·laboració”. “És més fàcil no assumir cap compromís ni sacrifici, però nosaltres volem millorar la vida de la ciutadania”, ha afegit Andrés Medrano, dels comuns.

Per la seva banda, l’alcaldessa, Ana M. Martínez, s’ha mostrat satisfeta pel pacte: “Agraeixo el compromís d’En Comú Podem i espero que en el futur puguem formar un govern estable”. De fet, la idea que tenen les dues formacions és l’exploració d’un acord més ampli en el futur que permeti l’entrada dels comuns en el govern de la ciutat, en el qual, segons han avançat els comuns es farien càrrec de les competències relacionades amb medi ambient, ciutadania i habitatge.

Quatre càrrecs de confiança
La proposta acordada entre els dos partits inclou la remuneració que percebran en el proper mandat els regidors i els càrrecs de confiança. Així, l’alcaldessa cobrarà 72.000 euros anuals, els regidors de govern, 60.000, els portaveus dels grups municipals amb mitja dedicació, 35.000 euros, i la resta de regidors, 18.000 euros. Els alts càrrecs percebran 50.000 euros i estaran vinculats als projectes Projecció exterior, Planejament i Gerència, a més de la cap de gabinet. Els assessors de grup municipal passaran a cobrar 25.000 euros per mitja jornada.

Martínez ha dit que aquestes retribucions segueixen les recomanacions legals per una ciutat de les característiques de Rubí: “Feia molts anys que no s’augmentava, cal dignificar la institució i posar en valor el servei públic”. Per la seva banda, Ànnia García, ha dit que no comparteixen aquests sous, però que en qualsevol cas, en cas que entressin a govern no percebrien aquests salaris perquè el seu codi ètic els ho impedeix.

A banda d’aquesta qüestió i l’impuls d’un nou POUM, l’acord comporta un seguit de compromisos que el PSC haurà d’incloure en el nou pressupost, entre els quals destaca destinar 2 milions d’euros a habitatge, invertir 300.000 euros a les urbanitzacions, estudiar la municipalització de les dues escoles bressol de gestió privada i dotar de més recursos el Rubí Brilla, entre altres.
Andrés Medrano, Ànnia García, Ana M. Martínez i Moisés Rodríguez, just després de signar l’acord a la Sala de Plens. / M.C.
Remuneració representants electes i alts càrrecs 2019-2023
Alcaldessa:
72.000€ (+17.000€)
Regidors govern:
Dedicació 100% 60.000€ (+9.600€)
Dedicació 75% (45.000€) (-)
Dedicació 50% 35.000€ (-5.000€)
Portaveus de grups municipals:
Dedicació 63% 38.000€ (-)
Dedicació 50% 35.000€ (+3.000€)
Regidors oposició:
Per assistència, límit 18.000€ (+3.000€)
Alts càrrecs i assessors de govern i oposició:
Dedicació 100% 50.000€ (+11.000€)
Dedicació 50% 25.000€ (+10.000€)
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Rubí supera els 2.000 casos de contagis de coronavirus
Rubí entra a la fase 1: quines activitats estan permeses?
Detingut un rubinenc quan robava amb un altre home en una casa de Sant Cugat
Rubí passa aquest dilluns a la fase 0,5 del desconfinament
Un grup de joves impulsa una iniciativa solidària per ajudar els immigrants rubinencs que s’han quedat sense recursos
El comerç local i els restaurants reprenen l'activitat a baix ritme i amb moltes dificultats