El PSC i els comuns aproven el cartipàs amb un augment de les retribucions i la creació de quatre alts càrrecs
Política | 11 de juliol de 2019

MARTA CABRERA
El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP) han aprovat el cartipàs del nou govern de la ciutat que inclou les retribucions dels càrrecs electes, la creació de quatre alts càrrecs del govern i les seves retribucions. Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Ciutadans (C’s), Veïns per Rubí (VR) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) han votat en contra.

Ahir, socialistes i comuns van presentar un acord de governabilitat segons el qual els comuns aprovaven el nou cartipàs a canvi d’un conjunt de propostes, com ara refer el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), iniciar un procés consensuat de reforma del Parc de Ca n’Oriol i incidir en el pressupost del 2019 i del 2020. Així, amb els tretze vots a favor, s’han aprovat les noves retribucions, que suposen una pujada general de tots els càrrecs electes, des dels regidors, que ara podran arribar a cobrar 18.000 euros anuals, fins a la mateixa alcaldessa, que veu augmentat el seu sou fins als 72.000 euros a l’any. En el mateix punt, també s’ha votat a favor de la creació de quatre alts càrrecs amb un sou de 50.000 euros i de 6 assessors de grup municipal que percebran 25.000 euros a l’any per mitja jornada. L’únic grup que ha explicitat que prescindirà d’aquesta figura política és l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP).

El portaveu socialista, Moisés Rodríguez, ha dit que la proposta recull “una retribució més justa d’acord a les recomanacions de l’Oficina Antifrau i als límits que marca la llei per poblacions amb els habitants que té Rubí”, i ha afegit que cal “més professionalitat i dedicació per exigir màxima qualitat i amb el suport dels càrrecs eventuals”. Uns alts càrrecs que aniran vinculats a dos projectes –Projecció Exterior i Planejament–, els altres dos seran un gerent i un cap de gabinet.

La portaveu d’En Comú Podem, Ànnia García, ha reconegut que l’augment de sous no li agrada, ha explicat que el PSC ha rebaixat les seves pretensions inicials tant en remuneració com en càrrecs de confiança i ha dit que volen treballar per millorar la ciutat: “L’acord ens permet aturar el POUM i començar a treballar un de nou, abordar amb consens la reforma del parc de Ca n’Oriol i incidir en el pressupost 2019 i el del 2020, és un acord de governabilitat, no de govern, per millorar la ciutat i desencallar temes aturats per un govern en minoria”. Pel que fa a la remuneració, García ha explicat que es mantindran fidels al seu codi ètic i si el seu sou és superior, donaran els diners a les seves respectives forces polítiques, Catalunya en Comú i Podem.

Xavier Corbera, portaveu d’Esquerra Republicana, primera força de l’oposició, ha criticat l’augment de la remuneració proposat pel govern: “No ens neguem a una pujada raonable, però ha de ser consensuada i per això votem que no”. A banda, ha carregat contra ECP, a qui acusa d’haver enganyat els seus votants signant aquest acord amb el PSC: “Crec que és sorprenent i trist per molts ciutadans, cal respectar els compromisos públics amb la ciutadania” i ha recordat que “aquest PSC és el mateix que va comprar un trànsfuga, es va manifestar contra el centre de menors, va tancar un programa de ràdio, etc”.

El portaveu de C’s, Roberto Martín, ha argumentat que la intenció del seu grup a l’hora d’oposar-se al cartipàs no era aturar la ciutat, sinó “aturar un cartipàs que proposa sous excessius”, i ha explicat que la proposta que C’s va fer al govern contemplava escollir els alts càrrecs per mèrits i no a dit.

Per la seva banda, el regidor de VR, Toni García, ha criticat amb duresa l’augment de la retribució i dels alts càrrecs, que creu que va en la línia del “nepotisme i l’amiguisme”, i considera que tot plegat ajuda “a què la ciutadania miri amb descrèdit l’activitat política”. També ha acusat als comuns de ser “incoherents” i “hipòcrites” per haver pactat amb el PSC.

Per últim, la regidora de l’AUP, Betlem Cañizar, ha criticat els sous a l’alça, ja que diu que suposa una despesa anual de 2,5 milions d’euros i ha defensat que si l’Ajuntament necessita personal especial per projectes concrets el que ha de fer és contractar-lo a través d’oferta pública. Cañizar ha dit que renunciarà a part del seu sou per tal que l’assemblea de l’AUP decideixi destinar-lo a diversos projectes, com ja van fer en el mandat anterior els regidors de l’Alternativa.
El Ple s'ha centrat en l'augment de la retribució dels càrrecs electes i eventuals i el nou acord entre socialistes i comuns. / M.C.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Rubí registra 7 nous casos positius de coronavirus en l’última setmana
Forçats a marxar
Lleuger descens del preu del lloguer a Rubí
L’AV de la Zona Mercat lliurarà aquest mes els premis Gent del Barri, Gent de Rubí
Rubí registra 56 casos positius de Covid-19 i 518 casos sospitosos més en els últims set dies
Una persona amb Covid-19 va assistir a classes de zumba i cycling del Duet Sports