L’Ajuntament instal·la tanques protectores en una quarantena de contenidors de les urbanitzacions per protegir-los dels seglars
Actualitat | 5 d'agost de 2019

REDACCIÓ
La primera tanca es va instal·lar a la confluència entre els carrers Banyoles i Bellpuig, a Castellnou. / Cedida Ajuntament
L’Ajuntament ha instal·lat tanques protectores al voltant d’una quarantena de contenidors de la fracció orgànica situats a les urbanitzacions amb l’objectiu de bloquejar-los i evitar així que els porcs senglars els desplacin i els tombin. Aquesta mesura es va aplicar de forma pilota l’octubre en un contenidor de Castellnou i, des d’aleshores, s’ha anat ampliant a d’altres ubicacions.

Aquests tancats estan fets amb plàstic reciclat, no necessiten manteniment i disposen d’una obertura perquè la ciutadania pugui accionar el pedal i obrir la tapa del contenidor.

Els cubells que recullen la fracció orgànica situats a les urbanitzacions sovint pateixen desperfectes causats pels porcs senglars, que els tomben o rebenten per obtenir-ne les restes de menjar. Per evitar-ho, prèviament el consistori va col·locar uns suports de fusta on s’hi fixaven aquests contenidors, però els senglars aconseguien trencar-los envestint aquestes estructures.

Posteriorment, es van substituir els pals de fusta per altres de metàl·lics per aconseguir una major resistència, però els animals van aprendre a aixecar els contenidors per alliberar-los del suport. Per això finalment es va optar per aquest tipus de tanca, que permet protegir el contenidor de l’orgànica dels porcs senglars i evitar, així, les molèsties causades al veïnat.

En els propers dies, el consistori instal·larà dues tanques més, que elevaran a 42 el nombre de contenidors protegits a la zona de les urbanitzacions.

Què cal fer si trobem un senglar
Des de fa uns 50 anys, el senglar ha mostrat una espectacular expansió demogràfica, causant un gran impacte social: causa danys a l’agricultura i als jardins, col·lisions amb vehicles, ensurts i lesions a persones i animals de companyia, envaeix les zones urbanes i pot transmetre diferents malalties. És per això que des del Servei de Medi Natural de l’Ajuntament es fan intervencions puntuals per al control cinegètic de la població de porcs senglars del municipi.

En cas de trobar un senglar, és important no apropar-s’hi, ja que poden reaccionar amb agressivitat. També convé no tocar-los, ja que hi ha risc de mossegada o envestida. Per allunyar-los, es pot fer soroll i gesticular, ja que això els espanta. Per evitar-ne la seva presència, no se’ls ha de donar menjar, cal assegurar-se de llençar les bosses d’escombraries a dins dels contenidors i que el menjar dels animals domèstics no estigui al seu abast i, si es disposa d’un hort o jardí, posar-hi una tanca per evitar que hi puguin entrar. A la xarxa viària, cal conduir amb precaució, ja que els senglars poden creuar la carretera i provocar una col·lisió.
LES NOTÍCIES MÉS LLEGIDES
Confinat un grup de 3r de Primària i un de 1r d’ESO de l’Escola Ribas
Es detecten una seixantena de positius per coronavirus durant el cribratge massiu
Tanquen dos grups de l’institut La Serreta per coronavirus
Rubí té 235 pisos de grans tenidors que fa més de dos anys que estan buits
Un grup de l’Escola 25 de Setembre no ha pogut començar el curs pel positiu d’un alumne
Confinen un segon grup de l’Escola 25 de Setembre